We’re f@cked deel 2. Gevangen in de Corona-mallemolen

Datum:
 • zondag 8 augustus 2021
 • in
 • Categorie:
 •  Samenvatting van het artikel

  We zien het al gebeuren in landen als Israël en IJsland. Bijna volledig gevaccineerd, toch weer stijgende cijfers, en maatregelen worden weer ingevoerd. Het is de Corona-mallemolen, waar we rondjes in draaien en die niet af te remmen lijkt.


  Geplaatst op 07 augustus 2021 • 
  Geschreven door Maurice de Hond
  Lees volledig artikel
  Leestijd: 3 minuten


  Dit is deel 2 van deze serie. Deel 1 ging over de ziekenhuiscapaciteit.

  En we draaien maar door

  Sinds maart 2020 zitten we in Nederland gevangen in een soort (Corona-)mallemolen. Soms draait die snel (de cijfers gaan omhoog) en moeten we ons stevig vasthouden om er niet uit uit te vallen (maatregelen worden genomen)  en ons daarbij zwaar te verwonden (ernstige vorm van Covid-19 krijgen). En soms draait die steeds langzamer en wordt geroepen dat als we allemaal blijven zitten (ons laten vaccineren) dat de draaimolen dan zal gaan stoppen (immuniteit wordt bereikt). Vervolgens kunnen we ons opmaken om eindelijk uit te stappen. Maar dan begint de draaimolen toch weer sneller te draaien (want cijfers lopen weer op) en begint alles weer opnieuw.

  Als we naar de Corona-mallemolens in andere landen kijken, dan zien we in de meeste landen vergelijkbare patronen. Soms draait een molen daar sneller en soms draait die langzamer. De mensen in de draaimolens lijken weinig plezier te hebben. Velen zie je met angstige gezichten zitten, maar wel lijken ze heel dankbaar te zijn dat degenen die de draaimolens besturen er voor zorgen dat andere mensen op de mallemolens op hun plaatsen blijven zitten.

  Er zijn sommige mallemolens, die inmiddels stil staan, maar er is blijkbaar weinig behoefte bij degenen die in de Nederlandse draaimolen zitten, om te leren hoe ze dat gedaan hebben.

  De motor van de mallemolen

  Als er niet iets ingrijpends gebeurt zal de mallemolen nog heel lang blijven draaien. Want als je wereldwijd kijkt en zeker in landen waar de vaccinatiegraad heel hoog is (neem Israël en IJsland) zie je wat er gebeurt en ook waarom. Namelijk dit:

  1. Ook als de vaccinatiegraad heel hoog is, zien we op sommige momenten (forse) stijgingen van positieve testen. Dat kan zowel komen door nieuwe varianten als het afnemen van de bescherming die vaccinatie biedt. Daarbij blijkt dat bij een deel van de gevaccineerden er – ook kort na de vaccinatie – wel sprake is van besmet kunnen worden en anderen kunnen besmetten.
  2. Daar waarbij landen na de vaccinatiedoelen behaald te hebben, het overgrote deel of zelfs alle maatregelen hadden afgeschaald, zien we dat nadat de cijfers weer gingen stijgen, er toch weer maatregelen werden ingevoerd.

  Factor 1 is de motor van de mallemolen. En omdat, zo is de verwachting, er nieuwe varianten ontstaan, en de tijd per definitie zal verstrijken, zal er periodiek de drang komen om (weer) maatregelen te nemen. En komt de molen niet meer tot stilstand.

  In sommige landen heeft dat al geleid tot het aanbieden van 3e, zogenaamde booster shots, maar ook daarvan is de vraag of die ook niet na een tijd of bij nieuwe varianten, minder effect zullen gaan geven. Terwijl vaak de natuurlijke immuniteit genegeerd wordt ook.

  Daarbij is het natuurlijk ook opmerkelijk dat men t.a.v. de cijfers, waarop men reageert, regelmatig de doelpalen verzet: “het aantal positief getesten”,  “het percentage positief getest”, “het aantal patiënten in de ziekenhuizen”, “het aantal patiënten op de IC’s”, “het aantal overlijdensgevallen”.

  Stopt die molen ooit?

  Maar wat helemaal verbazingwekkend is: elke relativering is verdwenen. Hoe verhouden de risico’s van Covid-19 met die van andere ziektes? Terwijl we aanvankelijk het gevoel kregen dat we gevaar liepen à la Ebola, weten we niet alleen dat die cijfers ook al in voorjaar 2020, minder dramatisch waren dan Ebola, maar dat die cijfers nu zeker in de buurt liggen van een normale griepepidemie (zie deze recente cijfers uit Spanje met de Deltavariant).

  Maar door een combinatie van redenen, die ik al vaak heb beschreven, blijven velen volledige gericht op Covid-19 en de mogelijke gevaren. Zoals Prof. Desmet al gezegd heeft, het lijkt sterk op een vorm van hypnose (hij noemt het massavorming). Dit is mijn interview met hem uit januari jl.

  Je kunt wel op rationele manier beschrijven hoe deze mallemolen tot stilstand gebracht kan worden, maar zolang die vorm van hypnose blijft bestaan, is er voldoende brandstof om de draaimolen (nog lang) te laten draaien.

  Ik ben bang dat het wachten is op iets heel onverwachts en heel ingrijpends, waardoor velen abrupt wel uit die hypnose zullen ontwaken en er leiders zullen opstaan, die de gevangenen uit de draaimolen zullen halen.

  Om te lachen en te huilen

  Om dit sombere verhaal af te ronden laat ik nu een staaltje van zwarte humor zien, die in het verlengde ligt van dit verhaal. Het is natuurlijk absurdistisch, maar er zit zeker -helaas- een grond van waarheid in. (Vrij naar @prof_freedom)

   


  1 reacties :

  Unknown zei

  Maurice, dit stukje is m.i. onder jouw niveau: je beschrijft wel het probleem maar doet geen suggestie m.b.t. de oplossing. Ik pak twee onderwerpen bij de kop: a): Covid-19 is niet zo ernstig bedreigend als Ebola - maar wel als...?? "de griep?" Kijkend naar de sterfgevallen en de z.g. "Long-Covid-ziektegevallen' dient daar toch wel een zekere mate van ONDERBOUWDE WAARDERING/INSCHATTING aan gegeven te moeten worden, willen we de genomen of nog te nemen maatregelen kunnen beoordelen. Kun jij - een suggestie doen om - die onderbouwde inschatting van de mate van gevaar voor de volksgezondheid leveren? Ik niet hoor! 2): "Er is blijkbaar weinig animo om te leren, hoe degenen die in de Nederlandse Mallemolen tot stilstand zijn gekomen, dat gedaan hebben." Hoe dan? Blijven zitten waar je zit en niet laten vaccineren? Kan prima, doe ik ook - maar met kinderen ineen maatschappij van scholen en sport en werk wordt het toch effies anders. Hoe kan het dan wel, "uit die mallemolen komen?" Bern zeer benieuwd naar je antwoorden!

  Een reactie posten