Snelle bouw zonneweiden in de Noordkop

Datum:
 • woensdag 18 augustus 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  NOORDKOP

  De ontwikkeling van zonneweiden in de Noordkop verloopt voortvarend. Naast het kantoor van de Rabobank aan de Verkeerstorenweg bij Den Helder schiet het al aardig op met de bouw van zonneweide Kooypunt die daar straks 12,5 MW gaat opbrengen.


  Richard Zut 18-8-2021

  Vattenfal is hier de uitvoerende partij, in samenwerking met Port of Den Helder, gemeente Den Helder en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hier is de bouw in maart gestart, worden de zonnepanelen als het goed is nog deze maand aangesloten op het net, en volgt er een test periode. In principe wordt Zonnepark Kooypunt in september opgeleverd. Het park wordt gezien als een belangrijke stap in de verduurzaming van de haven en de regio.

  Vermogen

  De zonneweide produceert jaarlijks ongeveer 13.000 MWh stroom met een geïnstalleerd vermogen van 12,5 MW. Tussen de Mastenmakers weg, de Rijksweg (N9) en het spoor verrijzen op de bijna vijftien hectare grond meer dan dertigduizend zonnepanelen.

  Verscholen

  Onderaan de grote windturbines ter hoogte van het bedrijventerrein bij Tuitjenhorn, verscholen achter de bomenrij langs de N245 tussen de afslagen Warmenhuizen en Kalverdijk, nadert afronding van de bouw van een zonneweide vol zonnepanelen die samen straks goed zijn voor een stroomlevering van 13,5 megawatt. Dit project op het tien hectare grote veld van Jan Pronk uit Schagen is naar verluid klaar voor gebruik in september of begin oktober.

  Zonneparkfonds

  Pronk schonk recentelijk een bedrag van 98.000 euro aan het Zonneparkfonds van de gemeente Schagen, een fonds dat projecten en initiatieven ondersteunt op het gebied van energiebesparing, duurzame energie, circulaire economie of vergroening in de omgeving van een zonnepark, zoals De Dijken. Dit fonds wordt beheerd door Henk van Zanten en Jolijn van Dijk van de Schager Uitdaging. De eerste gegadigde die een bijdrage uit het Zonneparkfonds ontving, een cheque van twintigduizend euro, was Vereniging Roockershuyspark voor de uitbreiding van het park in Tuitjenhorn.

  Zonnepark De Dijken telt straks dertigduizend zonnepanelen op het terrein tussen de N245 en de Dergmeerweg. Hiermee komt de CO2 besparing op 8.450.000 kg co2, wat gelijk staat aan 282.000 geplante bomen. Het aantal huishoudens dat voorzien wordt van groene stroom komt daarmee op 4200: voldoende voor bijvoorbeeld de jaarlijkse stroomvoorziening van alle huishoudens bij elkaar in Warmenhuizen (2530) en Tuitjenhorn (1550), plus een deel van Dirkshorn (728).

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten