Raadsels rond formatieproces Kamervoorzitter eist opheldering van informateur

Datum:
 • donderdag 12 augustus 2021
 • in
 • Categorie: ,
 • DEN HAAG Een meerderheid van de Tweede Kamer zegt dringend behoefte te hebben aan een update over het formatieproces. Informateur Mariëtte Hamer wordt gevraagd naar de vorderingen. 


  12-8-2021

  Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft om een brief met de laatste stand van zaken gevraagd en een meerderheid van de Kamer wil daarover in debat, ook omdat het demissionaire kabinet wel nog besluiten neemt. Mogelijk komt het parlement daarvoor terug van reces. Het debat is een initiatief van PVV-leider Geert Wilders. Hij wilde eigenlijk Mark Rutte bevragen over de politieke besluiten die nog worden genomen tijdens de formatie, waar vooralsnog geen schot in lijkt te zitten. Daarvoor kreeg hij bij de andere fractievoorzitters in het parlement te weinig steun. 

  Wel vond hij naar eigen zeggen een meerderheid voor een debat met Hamer, mits zij eerst een voortgangsbrief verstuurt. 

  Bergkamp ziet dat de behoefte aan een update van Hamer over de formatie breder wordt gedragen in het parlement. „Ook vanuit de samenleving bereiken mij dergelijke berichten”, schrijft ze aan de informateur. Overigens denkt de Kamervoorzitter dat de meeste parlementariërs pas willen debatteren als er een eindverslag ligt. 

   „Iedere week worden politiek-inhoudelijke besluiten genomen”, zegt Wilders over zijn wens om over de formatie te debatteren. „Het wringt aan alle kanten, staatsrechtelijk en politiek. Alsof er niets is gebeurd en het kabinet niet is gevallen.” Hij wijst erop dat er deze week nog een nieuwe minister en twee staatssecretarissen zijn benoemd en besloten is om voorlopig geen Afghanen meer uit te zetten. Later deze week worden bovendien nieuwe besluiten genomen over het coronabeleid. 


   Informateur Hamer kondigde een maand geleden aan dat de formatie een ’vakantieperiode’ inging. Half augustus zouden de onderhandelingen over een nieuw kabinet weer kunnen beginnen, verwachtte zij. 

  Ze gaf VVD-leider Rutte en D66-leider Kaag de opdracht mee om binnen een paar weken een ’document op hoofdlijnen’ te schrijven, een soort aanzet tot een regeerakkoord. Daarin moeten ze ook rekening houden met de andere vier partijen die nog over zijn: CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie. 

  Hoe het met dat document staat is onduidelijk. Evenmin is bevestigd of de formatiebesprekingen volgens verwachting maandag weer gaan beginnen. 

  Wanneer Hamer van zich zal laten horen, is nog niet duidelijk. Het bureau van de informateur was woensdagmiddag niet bereikbaar voor een reactie. De Tweede Kamer is volgens planning tot en met 6 september met reces. 


  Ook vanuit de samenleving bereiken mij berichten over behoefte aan een update.


  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten