Ondanks bezwaren van agrariërs, komen er toch nieuwe elektriciteitskabels in ’t Veld. Volgens de rechter heeft Liander geen vergunning nodig

Datum:
 • donderdag 5 augustus 2021
 • in
 • Categorie: , ,

 • HOLLANDS KROON -  ’T VELD

  Netbeheerder Liander kan komende maandag aan de slag met de aanleg van een nieuw elektriciteitsnet in 't Veld. De Haarlemse bestuursrechter Bruin heeft donderdag bezwaren van een groep agrariërs en een bewoner afgewezen. Volgens de rechter hoeft de gemeente Hollands Kroon geen nieuwe vergunning te verlenen voor de aanleg.


  Frits Verhagen 5-8-2021

  De tegenstanders van een nieuwe 20kV-elektriciteitsverbinding schakelden de rechter in. Ze vinden dat ze flink worden benadeeld, omdat de kabels in hun perceel komen. Daardoor zouden er geen sloten meer kunnen worden gegraven of wegen worden aangelegd. De bollenteelt bij de agrarische bedrijven zou er zelfs door in het gedrang komen.

  Bestemmingsplan

  Volgens de agrariërs is de aanleg van de kabels in strijd met het geldende bestemmingsplan. Daarom zou de gemeente een nieuwe procedure moeten volgen om de belangen van ondernemers en inwoners te waarborgen. Hollands Kroon heeft wel een aanlegvergunning verleend, maar dat is volgens de tegenstanders niet voldoende.

  De gemeente stelde zich woensdag op het standpunt dat de regels goed zijn nageleefd. De critici vonden van niet en vroegen de gemeente te handhaven. Dat verzoek is afgewezen.

  Vertraging

  De advocaat van Liander zei woensdag dat de agrariërs er alles aan doen om de aanleg van het elektriciteitsnet te vertragen. Hij schatte de schade op 38.000 euro per dag. Volgens de netbeheerder hoef je helemaal geen vergunning te hebben om stroomkabels in de grond aan te brengen.

  De rechter heeft Hollands Kroon en Liander donderdag gelijk gegeven. Volgens de bestuursrechter is de aanleg van een ondergrondse elektriciteitsverbinding niet vergunningplichtig.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten