Defensie houdt veto over plaatsing van windturbines in de Noordkop. ’De Kooy belangrijke radarschakel in landelijk netwerk’

Datum:
  • vrijdag 6 augustus 2021
  • in
  • Categorie: , , ,
  •  DEN HELDER

    Defensie heeft in de Noordkop een dikke vinger in de pap wanneer het gaat om het plaatsen van hoge windturbines. De zwaaipalen mogen de werking van radars op vliegkamp De Kooy immers niet verstoren.


    Arie Booy 6-8-2021

    Na het plaatsen van een nieuwe radar op het vliegveld maakt Den Helder nu deel uit van een landelijk netwerk voor militair en civiel luchtverkeer. De tweede grote radar staat op een mast aan de kant van de Kortevliet. Sinds de ingebruikname van het detectieapparaat vormt De Kooy samen met de militaire vliegbases Leeuwarden, Volkel, Woensdrecht, Soesterberg en Twenthe een netwerk. Volgens Defensie is De Kooy een belangrijke schakel in de radardekking van Nederland. Het geheel is essentieel voor de nationale luchtgevechtsleiding.

    Het radarsysteem wordt binnen de krijgsmacht MASS genoemd, hetgeen staat voor Military Approach Surveillance System. Dat landelijke netwerk wordt momenteel grondig onder handen genomen om de levensduur te verlengen. De installatie de afgelopen jaren van de extra radar in Den Helder maakte onderdeel uit van die operatie. Volgens de planning moet de gehele klus in 2022 geklaard zijn, maar het kan gebeuren dat dit door de pandemie later wordt.

    Knelpunten

    Naast het belang voor het luchtverkeer en de landsverdediging is de uitbreiding van radarcapaciteit ook een oplossing voor de bouw van nieuwe windturbines. Dat beweert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. ’De radar in Den Helder moet een van de grootste knelpunten van windturbineplannen in Noordwest Nederland oplossen’, stelt de Rijksdienst. ’Een extra radar in Zeeland zorgt voor meer ruimte voor windenergie in dat deel van het land’. Een fijnmaziger netwerk van detectie-apparatuur maakt meer maatwerk voor de bouw van turbines mogelijk, verwacht de overheidsdienst voor ondernemers.

    Defensie heeft echter wel het recht van veto over elk windplan dat te dicht in de buurt van het vliegkamp komt. De ervaring leert dat met het groeien van de omvang en de aantallen windturbines de verstoring van radar toeneemt. Bij vrijwel elk windturbineproject moet de radarverstoring daarom van tevoren doorgerekend worden door TNO. De initiatiefnemer dient daarna via het Rijksvastgoedbedrijf een verklaring van geen bezwaar van Defensie te ontvangen. Het komt regelmatig voor dat er dan aanpassingen vereist zijn; soms gaat een plan niet door.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten