Als het inderdaad ‘code rood’ is, dan is het tijd voor kernenergie

Datum:
  • dinsdag 24 augustus 2021
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Paniek is niet nodig over de opwarming van de aarde. Wel de hersens erbij houden. En zeker niet bedrijven het land uit jagen, vindt Arendo Joustra.


    Het nieuwe klimaatrapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, bevatte weinig nieuws en daarvoor was het ook niet bedoeld. Het vat slechts de alarmerende bevindingen over de opwarming van de aarde nog eens samen. Dit ten behoeve van de regeringsleiders, die begin november bijeenkomen in de Schotse stad Glasgow.

    Het aardige aan het rapport is dat het ook positieve elementen bevat, ­zoals de vermindering van het aantal doden door koude en de toename van groene gebieden met twee keer de omvang van Australië (CO2 is goed voor plantengroei). Blijft staan dat de uitstoot van broeikasgassen omlaag moet.

    Vergeet in de klimaatplannen kernenergie en adaptie niet

    Kernenergie kan daaraan een grote bijdrage leveren, zoals de lage uitstoot in de twee atoomlanden Zweden en Frankrijk bewijst. Als het inderdaad code rood is voor de mensheid, zoals D66-leider Sigrid Kaag beweert, moeten de linkse partijen snel hun bezwaren ­tegen atoomenergie inslikken.

    Ten tweede is van belang niet al het geld uit te geven aan pogingen om de temperatuur te mitigeren. Nederland en de andere landen van de Europese Unie zijn slechts verantwoordelijk voor minder dan 8 procent van de wereldwijde uitstoot. Als landen als China en India niet meedoen, komt weinig terecht van het afremmen van de stijging en is dure aanpassing eraan (hogere dijken bijvoorbeeld) de enige oplossing.

    Als bedrijven over de grens verder produceren, heeft klimaat niets gewonnen

    En steeds bedrijven tot ­boeman maken en het land uitjagen, is niet zinvol. Ze hebben hun uitstoot sinds 1990 al met eenderde omlaag gebracht. Daarbij heeft Nederland hun geld hard nodig voor de kosten van ­klimaatmaatregelen. En schiet het klimaat er weinig mee op als ze over de grens hun ­activiteiten gewoon voortzetten.














    Elsevier




    0 reacties :

    Een reactie posten