Oud-PvdA-minister Ronald Plasterk wil dat Sigrid Kaag aftreedt: ‘Zo iemand kan je in een kabinetsteam niet hebben’

Datum:
 • zaterdag 3 juli 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Columnist en oud-minister (PvdA) Ronald Plasterk is helemaal klaar met D66-leider Sigrid Kaag. Uit de correspondentie rond de documentaire over haar én de manier waarop ze daar publiekelijk mee is omgegaan blijkt dat ze totaal niet vertrouwd kan worden. En dus, zegt hij, moet ze weg. Vandaag nog.


  Michael van der Galien 3-7-2021

  “Dit heeft niets met een check op feitelijke onjuistheden te maken. Hier wordt een propagandafilm gemaakt door de publieke omroep, waarbij alle onderscheid tussen de D66-campagne, de journalistiek en de leiding van het ministerie van BZ weg is,” aldus Plasterk in zijn column voor De Telegraaf. “Hier is de staatsrechtelijke zuiverheid ondergeschikt gemaakt aan de politieke campagne.”

  Dat is natuurlijk al erg genoeg, maar wat dit verhaal politiek nog afschuwelijker maakt is dat Kaag haar collega-minister Arie Slob (ChristenUnie) hier gewoon keihard over heeft laten liegen. PVV-Kamerlid Martin Bosma had namelijk Kamervragen gesteld over dit onderwerp. Slob antwoordde daarop dat – zo werd hem dat verteld door de VPRO – er geen contact was geweest tussen de documentairemakers en D66, niet over de precieze inhoud van de docu, tenminste.

  “Kaag wist dat ze haar collega een leugen liet vertellen en zweeg,” schrijft Plasterk daar over. “Dat is in een kabinet oncollegiaal en eigenlijk niet acceptabel. Zo iemand kan je in een kabinetsteam niet hebben. Dat alleen al is grond tot aftreden. Hier scheiden onze wegen.”

  In elke gezond functionerende democratie zou dat natuurlijk inderdaad zo gaan. Helaas is Nederland al heel lang een bananendemocratie, of eigenlijk een bananenmonarchie.

  De kans dat Kaag opstapt is dan ook minimaal. Als Mark Rutte niet hoefde op te stappen na overduidelijk gelogen te hebben inzake OmtzigtGate, zal Kaag zelf zeggen, dan ziet zij niet in waarom zij wél weg zou moeten.

  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten