LTO waarschuwt voor regeldruk in klimaatplan EU

Datum:
 • donderdag 15 juli 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • De Europese klimaatplannen kunnen verworden tot onwerkbare regelgeving, zegt LTO Nederland.


  Jan Braakman  15-7-2021


  De klimaatplannen van de Europese Commissie kunnen voor Nederlandse boeren en tuinders een kans bieden. Maar het ingewikkelde wetgevingspakket dat Frans Timmermans en zijn collega’s op tafel hebben gelegd, heeft het risico in zich te verworden tot onwerkbare regelgeving, waarschuwt LTO Nederland.

  Boeren en tuinders onderdeel van de oplossing

  Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO zegt dat boeren en tuinders een onderdeel van de oplossing zijn. “De grote ambities op Europees niveau zijn alleen waar te maken als er draagvlak is”, aldus de LTO-voorztter. “Er is veel mogelijk. Maar laten we alsjeblieft voorkomen dat we ons nu in Brussel met onwerkbare regelgeving opzadelen en vijftien jaar later weer vastlopen. Van groot belang daarbij is dat het verdienvermogen van agrarisch ondernemers op peil blijft, of beter nog: versterkt. Goed beleid met keuzevrijheid, financiële ruimte en tijd zijn nodig voor succes.”

  Uitstoot broeikasgassen

  Nederland kan, vanwege de beperkte ruimte en de hoogproductieve en efficiënte landbouw maar een beperkte extra bijdrage leveren aan de extra vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

  Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie bij LTO Nederland, zegt in een persverklaring dat Nederlandse boeren aan de top staan ‘met een zeer beperkte broeikasgasuitstoot per kilo product’ .

  Een Europese klimaataanpak met een realistisch aandeel voor de Nederlandse land- en tuinbouw is volgens hem beter dan een ‘Nederlandse postzegelbenadering’.

  DE BOERDERIJ  0 reacties :

  Een reactie posten