Honderden woningen erbij in Wieringerwerf de komende vier jaar. De helft hiervan komt in het Lelypark

Datum:
 • woensdag 7 juli 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 •  


  HOLLANDS KROON - WIERINGERWERF

  Maak een wandeling van een uurtje door Wieringerwerf en doe dat over een jaar of vier nog een keer. Met als opvallende verandering een flinke hoeveelheid nieuwe woningen die er her en der zijn bijgekomen. Zo’n tweehonderd in getal. Een rondgang door het dorp.


  Winnie van Galen 7-7-2021

  Neem project De Maaier, op de hoek van de Terpstraat en de Professor Granpré Molièrstraat. Daar verrijst een gebouw met dertien appartementen, waaronder drie penthouses. Als alles meezit en de vergunningen binnen zijn, kan de bouw in het tweede kwartaal volgend jaar beginnen, aldus Peter Kuin van aannemer Kuin. Naast appartementen is er een commerciële ruimte op de begane grond en de auto’s van de bewoners komen inpandig te staan.

  De nieuwbouw met vier bouwlagen komt op de plek van het voormalige café restaurant De Maaier dat sinds 2018 gesloten is. Het verlaten café ziet er zieltogend uit. Zodra de vergunningen onherroepelijk zijn, gaan slopers er aan het werk, aldus Kuin.

  Gemeentewerf

  Op de plek van de vroegere gemeentewerf/brandweer aan de Verbindingsweg, ruim honderd meter oostelijker bij De Maaier vandaan, is een plan in ontwikkeling voor de bouw van zo’n dertig woningen. Het gebouw gaat, vergeleken bij de huidige schaal, flink de hoogte in. De plannen zijn in voorbereiding. Nog onduidelijk is wanneer er met de bouw wordt begonnen.

  Kompas

  Op de hoek van de Meeuwstraat en de Sternstraat staat voormalig kerkgebouw Het Kompas. Het pand is aangekocht door een particuliere belegger die enkele partijen heeft ingeschakeld voor het realiseren van seniorenhuisvesting. Verspreid over twee verdiepingen is er plaats voor vijftien huurwoningen in het middensegment, zo’n 900 euro per maand, vertelt Hans de Visser van Corporatiekracht die het gebouw gaat beheren. Als alles volgens plan verloopt, start de verbouwing in november dit jaar en komt het in de zomer van 2022 gereed.

  Sternhof

  Schuin tegenover de kerk, op de hoek van de Sternstraat en de Prinses Marijkestraat, stond in het verleden een dansschool. Het is nu een kale plek die dienst doet voor de opslag van straatklinkers. Op termijn komt hier een hofje (Sternhof) met achttien woningen voor 55 plussers. De oplevering is naar verwacht in 2023. Het plan is in handen van Knarrenhof, een landelijke organisatie die woonvormen (hofjes) realiseert voor (semi)ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen en steun aan elkaar ondervinden. In een later stadium wordt het aangrenzende terrein van basisschool Het Baken ook bestemd voor een Knarrenhofproject. Als alles doorgaat, komen hier veertien huizen. Volgens Edgar Nooter, voorzitter van Hofjes Wonen in Hollands Kroon, zou het mooi zijn als de bouwstroom in een keer doorgaat. ,,Dat is wel ons streven.’’ Het Baken verlaat halverwege 2023 haar plek en verhuist naar een nieuw schoolgebouw, samen met de basisscholen Don Bosco en Triangel.

  Lelypark

  Wie de Prinses Marijkestraat uitwandelt en naar links afbuigt komt bij het Lelypark, grenzend aan de Ir. Ovingestraat. In genoemd park komen 130 nieuwe woningen. Dit is zoals het er nu naar uitziet inclusief de sloop van 32 huizen in het park. Als alles volgens plan verloopt start het proces halverwege volgend jaar, aldus Marco Kerssens projectmanager van de herstructurering in Wieringerwerf. Onderdeel van de plannen is tevens de aanleg van een waterberging (op de plek van de vroegere LTS aan de Ir. Ovingestraat) en het deels verleggen van de Ir. Ovingestraat richting het oosten. ’Er ontstaat op deze manier ook ruimte om extra parkeergelegenheid te creëren zodat de parkeerdruk in de Karel Doormanstraat wordt verminderd’, aldus de gemeente.

  Campus De Terp

  Weliswaar geen woningen maar halverwege volgend jaar is tevens het moment waarop de bouw van het vele miljoenen kostende Campus De Terp begint. Dit omvat een nieuw kindcentrum (school en opvang voor nul tot twaalfjarigen), een sporthal, een zwembad en de inrichting van de buitenruimte. Ook deze plannen vallen onder de herstructurering van Wieringerwerf. Met daarbij verder onder meer de aanpassing van het winkelgebied in de Terpstraat (meer groen en meer parkeerplaatsen) en het vervangen van woningen aan de Patrijsstraat.

  In de Cultuurschuur van Wieringerwerf zijn burgers afgelopen dinsdagavond geïnformeerd over de voortgang van de plannen. Dat was een groot succes. Zo’n driehonderd belangstellenden kwamen op de bijeenkomst af. ,,Er speelt veel in Wieringerwerf en de betrokkenheid van burgers is groot. Ik maak weleens vaker inloopbijeenkomsten mee waar soms maar een handjevol mensen op afkomt. Maar hier was dat echt anders’’, aldus de eerder genoemde Hans de Visser van Corporatiekracht.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten