Helderse vissers opgetogen over EU-plan voor meer overleg over windparken. ’Vissers zijn de oudste gebruikers van de zee’

Datum:
 • woensdag 7 juli 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 •  DEN HELDER

  ,,Vissers krijgen meer inspraak bij de bouw van windmolenparken op zee”, zegt visserijvoorman Dirk Kraak. Hij spreekt over een rapport dat met een ruime meerderheid is aangenomen door het Europees Parlement.


  Arie Booy 7-7-2021

  Het rapport komt uit de koker van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) en gaat over de gevolgen van windmolenparken op zee voor de visserij. Van Dalen is erg blij met de ruime steun en zegt: ,,Top! Het Europees Parlement heeft mijn rapport aangenomen met 512 stemmen voor, 21 tegen en 159 onthoudingen. Dit betekent een stevige steun in de rug voor onze vissers.”

  In de nota wordt benadrukt dat vissers en belanghebbenden een ’eerlijke deelname’ moeten hebben aan het besluitvormingsproces met betrekking tot de bouw van offshore windmolenparken in Europese wateren. Dat zou kunnen helpen om de mogelijke negatieve invloed van windturbines op de visserij te verminderen. Momenteel voelen vissers zich buitenspel gezet bij de aanleg van de parken in hun visgebieden.

  Verdienen hun brood

  ,,Vissers zijn de oudste gebruikers van de zee”, zegt Van Dalen in gesprek met VisserijNieuws. ,,Daarom moet er echte samenwerking met hen zijn indien windmolenparken op zee worden gebouwd. Zij verdienen hun brood op het water en daarom is het niet meer dan logisch dat deze sector een beslissende stem krijgt in de vorm van participatie. Dat is dus meer dan alleen ‘inspraak’.”

  Dirk Kraak uit Den Helder die regelmatig met de belangenclub EMK op de barricaden staat voor de visserij hoopt dat de gunstige stemming in Europa effect sorteert: ,,Het is ook met dank aan de volhouders”, zegt hij doelend op collega-actievoerders in Brussel.

  Het Europees Parlement roept ook op tot meer onderzoek naar het vermijden en verminderen van de negatieve effect van windparken op het zeeleven tijdens de bouw, de exploitatie en de uiteindelijke ontmanteling.

  Noordhllands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten