'Exorbitante steunprogramma's verhullen wat er aan de hand is.' Een gesprek met Kees de Kort

Datum:
 • woensdag 21 juli 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  Ad Verbrugge in gesprek met macro-econoom Kees de Kort over de economische gevolgen van de coronacrisis. “De bereidheid om niet te zien wat zichtbaar is, is groot.”


  21-7-2021
  Het is alweer een klein half jaar geleden dat macro-econoom Kees de Kort voor het laatst aanschoof bij de Nieuwe Wereld om zijn analyses te delen. In zijn nieuwe gesprek met Ad Verbrugge blikt de Kort terug op zijn voorspellingen van de vorige keer. Is de economie inderdaad zo getroffen als hij voorzag of valt het toch wel mee? En wat kunnen we verwachten voor het komende half jaar? “Ogenschijnlijk is er niet zoveel aan de hand. Maar onderliggend broeit er van alles.” Uitstel van executie, met Kees de Kort.

  -- 0:00 intro 0:20 Hoe kijk jij terug op jouw uitspraak van de vorige keer: ‘2021 voorspelt weinig goeds?’ 1:33 Heeft het uitblijven van een grotere crisis jou verbaasd? 2:18 Hoe ziet de mondiale ontwikkeling eruit? 4:50 Wat voor structurele, lange termijn ontwikkelingen zie jij? 7:44 Hebben we tijdens corona niet een soort ‘helikoptergeld’ principe gehanteerd? 9:14 Zijn er nog plekken op de wereld waar men aan deze logica ontkomt? 11:34 Is China sterker uit de crisis gekomen dan het westen? 14:04 Hebben de westerse steunmaatregelen uiteindelijke China in de kaart gespeeld? 17:49 Zie jij dat Chinese bedrijven ook een groeiende schuldenlast hebben? 21:55 Hoe staan de middelgrote bedrijven ervoor? 23:45 Hoe kijk jij naar de verdeling van de pijn binnen Europa? 26:57 Hoe bezie jij het spook van de inflatie? 30:46 Wordt er meer dan ooit gespeculeerd? 39:15 Waar zie jij de komende zes maanden de dreigingen? 47:26 Worden deze thema’s te weinig gepolitiseerd? 50:35 Verwacht jij dat het ressentiment eerder toeneemt dan dat er oplossingen komen? 57:27 Wil jij nog iets kwijt voordat we afronden? -- De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland. Volg ons! Website: https://www.denieuwewereld.tv​​​​​​​​​​ Twitter: https://twitter.com/De_NieuweWereld​​ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/de-n... Wil je ons steunen? Dat kan hier: https://www.whydonate.nl/donate/denie...


  0 reacties :

  Een reactie posten