CHINESE PROEFREACTOR MET THORIUM BIJNA KLAAR

Datum:
 • vrijdag 23 juli 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  China legt de laatste hand aan een gesmoltenzoutreactor. Een dergelijke kernreactor werkt niet met uranium, maar met thorium, wat veel veiliger zou zijn. Binnen twee maanden moet het proefdraaien beginnen. 


  21-7-2021


  De experimentele kerncentrale verrijst in de woestijnstad Wuwei in het dunbevolkte westen van China. Het gaat om de eerste in een reeks prototypen, met een nog relatief klein vermogen van twee megawatt. De bedoeling is dat de gesmoltenzoutreactor in september gaat proefdraaien, meldt de krant South China Post.


  SCHAARS EN KOSTBAAR

  Kernreactoren produceren energie zonder schadelijke uitstoot. Maar de nadelen zijn groot: voor de benodigde kernsplitsing is in de regel uranium nodig en dat is niet alleen schaars en daarom kostbaar, maar ook gevaarlijk, vanwege de radioactieve straling en de mogelijkheid het als wapen te gebruiken.

  Radioactief afval moet bovendien voor de eeuwigheid goed worden opgeslagen en als een kerncentrale wordt getroffen door een natuurramp of door ernstig technisch falen, zoals in Fukushima (2011) en in Tsjernobyl (1986), zijn de schadelijke gevolgen nauwelijks te overzien.

  De thoriumreactor moet op termijn gaan functioneren in combinatie met andere duurzame energiebronnen, zoals wind en zon. Bron: Chinese Academie van Wetenschappen

  THORIUM ALS SPLIJTSTOF

  De gesmoltenzoutreactor heeft geen uranium nodig, maar gebruikt thorium als splijtstof. In tegenstelling tot uranium is dat wel alom voorradig. Het is ook een stuk veiliger, want als er iets mis gaat in de centrale, dan stolt het gesmolten zout direct en blijft de schade voor omgeving beperkt.

  Een andere voordeel van de gesmoltenzoutreactor is dat er geen koelwater nodig is. Dat maakt het mogelijk zo'n reactor te bouwen op plekken waar weinig water voorhanden is, zoals in de woestijn. 


  EEUWIGE BELOFTE

  Het principe van de thoriumreactor is al sinds de jaren veertig bekend, maar tot nu toe is het bij een eeuwige belofte gebleven. Corrosievorming als gevolg van het zout is steeds een belangrijke hinderpaal gebleken en het is nog onduidelijk welke oplossing de Chinese wetenschappers daarvoor hebben gevonden. 

  Zeker is wel dat China vastbesloten is de thoriumreactor werkend te krijgen. Het land beschikt over tientallen kerncentrales, en daarnaast zijn er nog vele in aanbouw, waarvoor allemaal uranium nodig is. Die grondstof is in het land echter nauwelijks voorradig.

  Tien jaar geleden gaf de regering daarom het instituut van de Chinese  Academie van Wetenschappen de opdracht om in twintig tot dertig jaar een werkende thoriumreactor te bouwen.


  COMMERCIËLE TOEPASSING

  De Chinezen verwachten in 2025 een experimentele reactor van tien megawatt draaiende te hebben. Commerciële toepassing zal nog veel langer op zich laten wachten, tot minstens 2040.

  Behalve dat China zelf op termijn verschillende thoriumreactoren hoopt te bouwen, zou het land ook exportmogelijkheden zien. Anders dan bij uraniumcentrales is er bij thorium immers geen risico dat de centrales worden gebruikt voor het fabriceren van kernwapens.

  China heeft de ambitie uitgesproken om in 2060 klimaatneutraal te zijn. Ook om dat doel te halen, zijn thoriumreactors cruciaal.

  De Ingenieur - Techniek maakt je wereld  1 reacties :

  Anoniem zei

  Het door psychopaten geleide Nederland ligt mijlenver achter en mist de boot, maar wel van Nederland een communistisch land maken. Tot meer zijn die idioten niet in staat en 3/4 van de bevolking loopt achter een psychopaat en pathologische leugenaar als premier, een psychopaat als min. van veiligheid een totaal krankzinnige als min van volksgezondheid en een terroriste van D'66 aan. Fraai stelletje maar de bevolking treft net zoveel schuld want die laten het allemaal begaan.

  Een reactie posten