Tweede Kamer stemt voor motie om zonnepanelen op daken de norm te laten worden

Datum:
 • woensdag 23 juni 2021
 • in
 • Categorie: ,
 • De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid de motie van SP-Kamerlid Renske Leijten aangenomen om te zorgen dat zonnepanelen op daken de norm wordt. 125 van de 150 Kamerleden stemden voor de motie.


  22-6-2021

  Renske Leijten, sinds de verkiezingen bij de SP de opvolgster van Sandra Beckerman als woordvoerder Klimaat & Energie, diende afgelopen week tijdens een debat over de Regionale Energiestrategieën (RES’en) de motie in.

  Motie licht gewijzigd
  Voorafgaand aan de stemming had Leijten haar motie nog licht gewijzigd. De tekst van de aangenomen motie luidt als volgt: ‘overwegende dat land in de eerste plaats moet worden gebruikt voor natuur, landbouw, bouwen en recreatie; constaterende dat 92 procent van de elektriciteit die huishoudens gebruiken, kan worden opgewekt door zonnepanelen op alle geschikte daken te plaatsen; verzoekt de regering zich in te zetten dat zon op dak de norm wordt, en gaat over tot de orde van de dag’.

  VVD (34), D66 (24), CDA (15), SP (9), PvdA (9), GroenLinks (8), Partij voor de Dieren (6), ChristenUnie (5), Volt (3), SGP (3), DENK (3), Fractie Den Haan (1), BoerBurgerBeweging (1), BIJ1 (1) en Groep Van Haga (1) stemden voor de SP-motie. Enkel de PVV (17), Forum voor Democratie (5), JA21 (3) stemden tegen.

  Uitvoeren motie
  De regering is niet verplicht een aangenomen motie uit te voeren, want het is aan het kabinet om te beslissen wat er met een aangenomen motie gebeurt. Omdat de formatie voor een nieuw kabinet in volle gang is, is het vooralsnog onduidelijk op welke wijze de motie Leijten in de praktijk uitgevoerd gaat worden.

  Solar Magazine

  1 reacties :

  Johann zei

  En ja hoor, onze volksvertegenwoordigers dwingen hun kiezers in een positie die niet iedereen wil. Helaas voel ik mij door dit stelletje pluchzitters echt niet vertegenwoordigt.

  Een reactie posten