Geen behoefte aan datacenters Onderzoek in opdracht van Economische Zaken:

Datum:
  • dinsdag 29 juni 2021
  • in
  • Categorie: , ,
  • DEN HAAG De vestiging van meer datacenters in Nederland brengt nauwelijks voordelen met zich mee, omdat er nu al veel overcapaciteit is.


    Mike Muller en Edwin Timmer 29-6-2021


    Slechts 25 tot 35 procent van de huidige datacentercapaciteit wordt voor in Nederland gevestigde bedrijven en organisaties gebruikt, de rest gaat naar buitenlandse partijen. 

    Dat kan worden afgeleid uit een kritisch rapport dat is opgesteld op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Onderzoekers van Buck Consultants International constateren dat er een dusdanige overcapaciteit is, dat er ’nauwelijks voordelen’ zitten aan een ’buitenproportioneel groot datacentercluster binnen Nederland’. 

    Datacenters zijn niet gericht op de Nederlandse markt, maar opereren in een Europees en wereldwijd netwerk. Na Ierland beschikt Nederland nu al over de meeste overcapaciteit, stellen de onderzoekers vast. 

    Hoewel het vestigen van veel datacenters in Nederland jarenlang werd gepropageerd, concluderen de onderzoekers dat bijvoorbeeld de werkgelegenheid in de gespecialiseerde ICT in Nederland bijzonder tegenvalt en slechts op 4,1 procent van de totale werkgelegenheid blijft steken. Terwijl in Luxemburg (9,1 procent) en het Verenigd Koninkrijk (5,4 procent) betere aantallen worden gehaald. „Er is geen heldere verklaring beschikbaar waarom Nederland op veel indicatoren aan de top van Europa staat, maar dat dit zich niet vertaalt naar verhoudingsgewijs een hoog aantal dataprofessionals in de totale werkgelegenheid”, stellen de onderzoekers vast. 

    Hyperscale 

    Volgens de onderzoekers spelen het koele klimaat, de relatief lage grondkosten en de beschikbaarheid van ’groene stroom’ voor de grote datacenters van internationale techgiganten (de zogeheten hyperscale datacenters) een rol in de keuze voor Nederland. 

    De datacenters kunnen echter goed functioneren ’op afstand van de markt’. „De zeer hoge snelheden waarmee data-overdracht plaatsvindt, maken dat de overgrote meerderheid van Nederlandse bedrijven en organisaties geen effect in de gebruikerservaring ondervindt als datacenters op relatief grote afstand (eventueel ver buiten de Nederlandse landsgrenzen) van hun vestigingslocatie liggen”, stellen de onderzoekers dan ook. Ook concluderen zij dat er meer dan voldoende capaciteit is voor Nederlandse bedrijven en organisaties als er komende jaren geen nieuwe datacenters bijkomen. 

    De timing van het rapport is saillant: de vestiging van nieuwe datacenters is controversieel, onder andere vanwege een grote impact op het stroomnetwerk (een groot datacenter verbruikt evenveel energie als een gemiddelde stad), het gebruik van drinkwater voor koeling van servers en grootschalige opslag van diesel bij noodaggregaten. 

     

    Meer dan voldoende capaciteit voor Nederlandse bedrijven


    Noordhollands Dagblad


    2 reacties :

    Anoniem zei

    De beschikbaarheid van ’groene stroom’ zou 100% ten goede moeten komen van Nederlandse bedrijven en/of haar inwoners. Buitenlandse bedrijven hebben nu de lusten, Nederland de lasten, dat klopt niet.

    Unknown zei

    Als er op bewolkte en windstille dagen te weinig energie voorhanden is voor de datacentra moet er met dieselaggregaten elektriciteit "bijgestookt" gaan worden. En die aggregaten lusten aardig wat duizenden liters dieselolie per dag. Dan praten die groenen nog over milieu en willen iedereen de auto uit jagen terwijl er in die polder en omgeving een gigantische luchtvervuiling plaats vind. Die datacentra moeten ook nog eens een keer gekoeld water waarbij het om duizenden kuub drinkwater gaat. Maar owee als de burger in een droge periode zijn tuin gaat sproeien of een keer een kinderzwembadje vult. Dan wordt die er op aangesproken dat we zuinig moeten zijn met ons drinkwater omdat die bedrijven het dan niet aan kunnen.

    Een reactie posten