'Accepteer corona en genees veroudering.' Een gesprek met Anne van der Meer

Datum:
 • dinsdag 8 juni 2021
 • in
 • Categorie: ,
 • Jelle van Baardewijk in gesprek met verslavingsarts en ondernemer Anne van der Meer over veroudering, en de invloed van veroudering op het coronavirus.


  8-6-2021


  Jelle van Baardewijk in gesprek met verslavingsarts en ondernemer Anne van der Meer over veroudering, en de invloed van veroudering op het coronavirus. “Ik denk dat artsen niet worden opgeleid tot kritisch denken.”

  Altijd is men het gewoon geweest om de ouderdom te zien als een integraal onderdeel van het leven. Nieuwe gentechnologieën maken het nu echter mogelijk om de natuurlijke grenzen van de biologische aftakeling te buiten te treden. “De ouderdom is geen onderdeel van het leven, maar een ziekte,” zegt arts Anne van der Meer. In gesprek met DNWs Jelle van Baardewijk zette hij enkele van de heersende misconcepties over de ouderdom en het menselijk lichaam op een rijtje: “Veroudering is eigenlijk niets anders dan de opstapeling van schade in je lichaam. Die schade kunnen we repareren.” De ziekte voorbij de dood, met Anne van der Meer. -- 0:00 intro 0:15 Hoe zie jij de relatie tussen je verschillende professionele activiteiten? 6:09 Waarom zouden we corona meer als ouderdomsziekte dan als virus moeten zien? 13:14 Hoe zou jij ouderdom definiëren? 20:45 Zou jij ouderdom een ziekte noemen? 22:08 Wat is de mens? 24:33 En hoe zie jij dan het coronavirus? 32:02 Hoe zie jij de invloed van seizoenen op de verspreiding van covid-19? 38:40 Jij hebt een sterk relativerende interpretatie van covid-19. Leidt dat tot spanningen met vakbroeders? 43:59 Wat denk je van de opvatting dat kudde-immuniteit met vaccins bereikt kan worden? 52:02 Zetten we te heftige medicatie in voor relatief milde kwalen? 54:08 Waar zie jij dat de grens ligt van de tolerantie voor kritische geluiden? 59:11 Zijn er raakvlakken tussen deze thema’s en jouw werk als verslavingsarts? 1:05:03 Gaan mensen straks 120 jaar oud worden? -- De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.

  Volg ons!

  Website: https://www.denieuwewereld.tv​​​​​​​​​​ Twitter: https://twitter.com/De_NieuweWereld​​... Wil je ons steunen? Dat kan hier: https://www.whydonate.nl/donate/denie...

  De Nieuwe Wereld

  0 reacties :

  Een reactie posten