Mediation tussen kunstenaar Scholte en de gemeente Den Helder is nog niet begonnen. Er is nog geen keus gemaakt uit het lijstje mediators

Datum:
  • zaterdag 22 mei 2021
  • in
  • Categorie: ,
  •  DEN HELDER De gemeente Den Helder, kunstenaar Rob Scholte en advocatenkantoor Friedberg & Mahn zijn nog niet in gesprek over het oplossen van hun geschillen. Zij zitten nog in de fase van het bepalen welke mediator dat moet gaan doen.


    Delano Weltevreden 21-5-2021


    Dat zegt gemeentelijk woordvoerster Florentine de Maar: ,,Het mediationbureau van het gerechtshof heeft inmiddels een aantal mediators voorgedragen en partijen gevraagd hierin een keuze te maken. Wij hopen dat op korte termijn een mediator kan worden benoemd en mediation kan beginnen.’’

    Friedberg & Mahn, het vorige advocatenkantoor van Scholte, heeft een onbetaalde rekening van 375.000 euro. De gemeente eist zo’n 550.000 euro van Scholte. Daar zit onder meer het bedrag in dat de gemeente kwijt was voor het ontruimen van het Rob Scholte Museum, drie jaar geleden. Omdat Scholte geen geld heeft, wil de gemeente zijn in beslag genomen kunstcollectie laten veilen door BVA Auctions. De voorzieningenrechter had de gemeente daar toestemming voor gegeven. De veiling zou naar schatting 350.000 euro opleveren. De collectie is volgens Scholte echter miljoenen waard.

    Ondergang

    Lijsje Snijder, de echtgenote van Scholte, vertelde het Amsterdamse gerechtshof dat de veiling zou leiden tot de ondergang van het gezin. Voor een groot schilderij van Scholte had het Rijksmuseum 45000 euro betaald. BVA was volgens Snijder van plan 400 euro te vragen voor een schilderij van hetzelfde formaat. Als dat gebeurt is de kunst van Scholte in de toekomst bijna niets meer waard en kan het gezin niet meer van de kunst leven, zegt Snijder.

    Het gerechtshof vindt dat burgemeester en wethouders van Den Helder niet alleen moeten kijken naar hun zakelijke belang, maar ook naar het belang van Scholte.

    Lees ook: Mag Den Helder nou de kunst van Rob Scholte veilen of niet? Het gerechtshof is er nog niet over uit



    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten