Kamervragen PvdA over dieselmeer bij datacenters Google en Microsoft in Middenmeer

Datum:
 • dinsdag 18 mei 2021
 • in
 • Categorie: , , , , ,
 • Den Haag - PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk wil het naadje van de kous weten over miljoenen liters diesel, die liggen opgeslagen bij de datacenters van Microsoft en Google in Middenmeer.


  De PvdA’er heeft daartoe schriftelijke vragen gesteld aan minister Van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat.

  Hij wil weten wie er verantwoordelijk is voor de besluitvorming over het neerzetten van tientallen dieselaggregaten, die de noodstroomvoorziening vormen voor het geval de elektriciteit uitvalt bij deze energieslurpende gebouwen. De twee datacenters hebben elk de stroomvraag van een stad zo groot als Alkmaar.

  Dat de gemeente Hollands Kroon heeft besloten dat de dieselopslag er mag komen, bevreemdt Van Dijk. De provincie Noord-Holland zou dat besluit moeten nemen. Hij vind het onwenselijk dat de dieselaggregaten ’eens per maand staan te ronken, waardoor stinkende dieselrook de lucht in gaat.’ Van Dijk vindt dat Google en Microsoft maatregelen moeten nemen om dieselrook voor omwonenden te verminderen.

  Het Kamerlid pleit voor scherpere vestigingseisen, op het gebied van duurzaamheid, waterverbruik, beperking overlast, inpassing in het landschap en veiligheid van datacenters. 


  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten