Dieselmeer bij datadozen

Datum:
 • dinsdag 18 mei 2021
 • in
 • Categorie: , , ,

 • HOLLANDSKROON - 
    MIDDENMEER  

  VUURGEVAARLIJK 

  Miljoenen liters brandstof opgeslagen.  Oppositiepartijen in gemeente Hollands Kroon willen uitleg over de veiligheid van mogelijk twee miljoen liter dieselolie, die ligt opgeslagen bij datacenters van Google en Microsoft in de Wieringermeer. 


   Mike Muller en Edwin Timmer 18-5-2021


  Het gemeentebestuur van Hollands Kroon weigert opheldering te geven over de ware hoeveelheid vuurgevaarlijke brandstof bij de datacenters in de Wieringermeer. ,,Naast de risico’s voor het milieu zet ik grote vraagtekens bij de veiligheid”, zegt raadslid Lilian Peters van oppositiepartij GroenLinks. ,,We hebben hier alleen enkele vrijwillige brandweerkorpsen in de buurt. Zijn zij toegerust om – als er onverhoopt ooit brand is – dergelijke hoeveelheden te blussen?” 

  Raadslid Henk van Gameren van de lokale partij Lada is evenmin gerust. „Ik maak mij al langer zorgen: wat als er brand ontstaat in zo’n hal vol computers? Dat er zoveel diesel is opgeslagen, daarover is het in de gemeenteraad nooit gegaan en daarbij hebben wij grote bedenkingen.” 

  De veiligheidsregio weet niet van de enorme hoeveelheid diesel tussen de datacenters, terwijl zij wel de brandweer aanstuurt bij calamiteiten. Op vragen van deze krant antwoordt de veiligheidsregio: ,,Bij een brandweerinzet gaan wij uit van een volledig gevulde tank. Op basis van de vergunning kan dit maximaal 3.000 liter zijn.” Informatie over de opslag van Google stelt echter dat één tank al tenminste 75.000 liter telt. En daarvan zijn er acht. 

  De dieselolie op het datacomplex is bedoeld voor het voeden van noodaggregaten voor het geval de stroom uitvalt. De dag en nacht draaiende servers hebben een stroomvraag gelijk aan de stad Alkmaar. Als de stroom uitvalt, moeten de servers middels dieselgeneratoren 48 uur in de lucht kunnen blijven. Dit staat in gemeentelijke stukken. 

  Uit de vergunningen valt op te maken dat het tot dusver om 36 dieselaggregaten voor Google en 79 voor Microsoft gaat. Volgens berekeningen van door deze krant geraadpleegde deskundigen gaat het in totaal om twee miljoen liter brandstof. Als uitbreidingsplannen van het complex doorgaan vervijfvoudigt die behoefte tot tien miljoen liter. 

  Omgevingsdienst Noord Holland Noord zegt in een reactie geen exacte aantallen te kunnen geven. „Maar de orde van grootte komt ons niet vreemd over.” Voor één nog op te richten datacenter is in januari nog eens 1,6 miljoen liter diesel vergund, aldus een zegsman. 

  Proefdraaien 

  De afhankelijkheid van fossiele brandstof is pikant omdat de eigenaren van de datacenters zich graag beroepen op hun groene imago. Het noodzakelijke proefdraaien met de aggregaten zorgt jaarlijks voor de uitstoot van honderdduizenden kilo’s CO2. Daarvoor moeten de bedrijven uitstootrechten aankopen. 

  Raadslid Peters is verbaasd over de dieselopslag en het -verbruik. ,,De raad is hierover nooit geïnformeerd, terwijl het college al wel een vergunning heeft afgeven voor een nieuw datacenter.” 

  Informatie over de dieselopslag en het regelmatige verbruik is moeilijk te vinden in de verstrekte vergunningen. Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouders Theo Meskers en Theo Groot kan niet aangeven hoeveel diesel is opgeslagen en wijst – hoewel in januari nog vergunningen zijn verstrekt – naar de omgevingsdienst. ,,Deze potentieel zeer gevaarlijke situatie is opnieuw een goed voorbeeld van onbehoorlijk bestuur”, zegt Fenna Swart van Comité Schone Lucht. ,,Hier zie je dat besluitvorming bewust onnavolgbaar is gemaakt.’’ 

   
  Middenmeer Groen imago, maar wel tientallen aggregaten op diesel


  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  WJM zei

  1 euvelig, zeer euvelig detail, dat deze ohgutteguttegutwatgevaarlijk stemming falikant & hilarisch onderuit haalt:

  Diesel is kats niet ontvlambaar, tot 50-60 graden.

  Daarom rijdt ook menig automobilist veel liever op diesel.
  Althans weet ik wel wat ik liever in mijn nek voel lekken, als ik op kop in de berm lig.

  Een reactie posten