ACM start onderzoek naar misleidende duurzaamheidsclaims

Datum:
 • donderdag 6 mei 2021
 • in
 • Categorie:
 •  ACM start onderzoek naar misleidende duurzaamheidsclaims


  ROMY DE WEERT 4 mei 2021


  De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat        

     duurzaamheidsclaims onderzoeken in de sectoren energie, zuivel en kleding. Aan 170 bedrijven in deze sector is gevraagd om hun 

  duurzaamheidsclaims te controleren op juistheid. Als bedrijven consumenten met deze claims misleiden, kan de ACM boetes opleggen.


  Uit vooronderzoek van de ACM blijkt dat in de sectoren energie, zuivel en kleding veel misleidende duurzaamheidsclaims bestaan. “Bovendien starten we met deze drie sectoren omdat hier het duurzaamheidsaspect voor consumenten een grote rol speelt bij hun aankopen”, zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. “Consumenten moeten de duurzaamheidsclaims kunnen vertrouwen. En bedrijven met eerlijke claims mogen geen oneerlijke concurrentie ondervinden van bedrijven die consumenten misleiden met claims.”

  Energie, kleding en zuivel

  De ACM noemt geen namen van bedrijven met misleidende claims, maar geeft wel voorbeelden. Volgens de ACM claimen bedrijven in de energiesector dat het merendeel van de groene stroom wordt opgewekt in Nederland, terwijl uit het stroometiket blijkt dat slechts 20 procent in Nederland is opgewekt. In deze sector zijn zestig leveranciers aangeschreven om hun claims te controleren.

  Lees meer: De nieuwste cijfers over CO2-uitstoot: door herstel na crisis veel meer vraag naar fossiel én hernieuwbaar

  In de kledingsector moeten ruim zeventig bedrijven hun claims kritisch onder de loep nemen. Zo claimen bedrijven dat een T-shirt van biologisch katoen is, terwijl slechts de helft van het katoen biologisch is. Ook filters op webshops zijn volgens de ACM misleidend. "Op een kledingwebsite kun je het aanbod filteren op ‘duurzaamheid’. Consumenten die dit filter gebruiken krijgen alle kledingstukken met het label ‘duurzame keuze’ te zien, maar de webshop vermeldt niet welk aspect duurzaam is", schrijft de ACM.

  In de zuivelsector zijn zo'n veertig bedrijven aangeschreven. Op sommige melkpakken staat '30 procent minder CO2-uitstoot', terwijl het voor de consument niet duidelijk is waar die CO2-reductie plaatsvindt. Volgens de ACM bleek het uiteindelijk te gaan om 30 procent minder CO2-uitstoot bij de fabricage van deze verpakkingen ten opzichte van de vorige. Kortom, een misleidende claim. 

  Vuistregels voor duurzaamheidsclaims

  Eerder dit jaar publiceerde de ACM vuistregels voor betrouwbare duurzaamheidsclaims. De organisatie roept bedrijven op om hun duurzaamheidsclaims te controleren aan de hand van de vuistregels. Vanaf half juni gaat de ACM het effect van de oproep controleren. Bedrijven die consumenten dan nog steeds misleiden met claims die ze niet kunnen waarmaken krijgen een boete die kan oplopen tot 900.000 euro per overtreding of een percentage van de omzet.

  Lees meer: Waakhond ACM wil mededingingsregels versoepelen voor meer duurzame samenwerking

  CHANGE INC

  0 reacties :

  Een reactie posten