West-Friese gemeenten zoeken samen met bedrijfsleven oplossing voor huisvesting arbeidsmigranten

Datum:
  • donderdag 1 april 2021
  • in
  • Categorie: ,
  • HOORN

    De zeven West-Friese gemeenten gaan samen met het bedrijfsleven de uitgangspunten voor huisvesting van arbeidsmigranten vastleggen. Dat hebben de wethouders die verantwoordelijk zijn voor onder meer volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en economie, donderdagmorgen afgesproken.

    Eric Molenaar 1-4-2021

    Er is geen datum genoemd waarop duidelijk moet zijn hoe de regio het probleem gaat aanpakken. Wel is de urgentie duidelijk, zegt woordvoerder Monique Botman van het Pact van Westfriesland dat door de zeven gemeenten is gevormd. „Het kan geen jaren duren.”

    West-Friesland worstelt al vele jaren met de vraag waar de buitenlandse werknemers, die soms voor enkele maanden in Nederland zijn, op een goede manier kunnen worden ondergebracht. Onderzoek wees recent uit dat het aantal buitenlandse werknemers in West-Friesland, dat in 2010 nog 2.270 was, tot 2030 zal groeien naar 17.000 tot 20.000.

    Draagvlak

    Vorige week meldde de Hoornse wethouder Arthur Helling tijdens een gemeenteraadsvergadering dat de West-Friese gemeenten bereid zijn te kijken naar grootschaliger oplossingen voor de huisvesting van arbeidsmigranten in West-Friesland, maar dat er te weinig draagvlak is voor het plan van de Westfriese Bedrijvengroep (WBG). Dat plan behelst een park met 450 appartementen en goede voorzieningen voor 1500 tot 2000 buitenlandse arbeidskrachten. Helling zei toen ook dat Hoorn vindt dat de gemeenten in elk geval met elkaar een taakstelling moeten afspreken om bijvoorbeeld gezamenlijk 3000 plekken voor arbeidsmigranten te ’organiseren’.

    Eigen ideeen

    Over een taakstelling is donderdag niet gesproken, zegt woordvoerder Botman. Het WBG-plan wordt door de wethouders beschouwd als ’input voor het komende proces’, net als de eigen ideeën die bij de gemeenten leven. Zo wil Medemblik later dit jaar eigen beleidsregels vaststellen waarin onder meer sprake is van een maximum van 300 plekken per grote huisvestingslocatie, 60 bij agrarische bedrijven waar ze werken en 50 bij ondernemingen op bedrijventerreinen.

    Lees ook: Streep door Hoornse regeling voor huisvesting arbeidsmigranten op kamers: ’Dit maakt het probleem juist groter’

    De wethouders hebben nu afgesproken gezamenlijk ’een proces in te gaan’ en daartoe een samenwerkingsovereenkomst te gaan opstellen. Woordvoerder Botman zegt dat ze het als grote winst zien dat de zeven gemeenten dit nu samen met het bedrijfsleven gaan oppakken. „Eerst gaan ze de uitgangspunten bepalen. Dan gaat het om zaken zoals registratiesysteem, veiligheid, betaalbaarheid en beheer. Samen met de provincie willen we op zoek naar geschikte locaties, die voldoen aan de eisen en wensen. Het is een complex onderwerp, het is niet even zo opgelost. Maar we willen het heel graag samen doen.”

    Bedrijfsleven

    Hans Huibers, voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep, is ’niet ontevreden’ met de afspraken. ,,Het bedrijfsleven gaat nu samen met de zeven gemeenten inhoudelijke kriteria vastleggen waaraan een goed plan moet voldoen. Kriteria zoals privacy, een waterdichte registratie, goed toezicht en beheer gedurende 24 uur per dag en welke bijdrage het oplevert om woningen terug te geven aan de inwoners van West-Friesland. Op korte termijn willen wij de kriteria gaan uitwerken, zodat er een convenant komt. Dat moet lukken in een aantal weken, want veel voorwerk is al verricht. Het klinkt wel heel procedureel, maar die tussenstap is nodig om het goed te doen. Als de kaders eenmaal bekend zijn, kunnen we actief op zoek naar plannen die in aanmerking komen. Grootschalig of kleinschalig, we sluiten niets uit. Wij zitten er in elk geval bovenop om het tempo erin te houden.’’

    Lees ook: Zolang er geen alternatief is voor arbeidsmigranten op kamers in woonwijken, is goede handhaving belangrijk | Commentaar


    Noordhollands Dagblad

     

    0 reacties :

    Een reactie posten