Wat kost de juridische strijd van Den Helder tegen Rob Scholte? De gemeente wil het niet zeggen, krant dient wob-verzoek in

Datum:
 • zaterdag 17 april 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • DEN HELDER - Wat heeft de juridische strijd van de gemeente tegen kunstenaar Rob Scholte de gemeenschap tot nu toe gekost? De gemeente wil het niet zeggen, deze krant probeert die informatie met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) boven water te krijgen.


  Delano Weltevreden 16-4-2021


  Het wob-verzoek is bij burgemeester en wethouders van Den Helder ingediend. Het uitgangspunt van de wet is dat informatie over bestuurlijke aangelegenheden openbaar is. Geheimhouding is een uitzondering op de regel en moet worden gemotiveerd.

  De gemeente Den Helder is al jaren in een hevige juridische strijd verwikkeld met kunstenaar Rob Scholte. Hij wilde het voormalige postkantoor kopen, maar kwam daar met de gemeente niet uit. Het stadsbestuur verkocht het pand aan de firma A. Tuin en zette Scholte en zijn gezin met behulp van de politie uit het gebouw. Zijn kunstcollectie is in beslag genomen. De gemeente probeert al een half jaar de collectie te veilen, maar zonder succes. Het Amsterdamse gerechtshof vindt dat de twee partijen een andere oplossing moeten zoeken die Scholte minder schade berokkent.

  Ruim 180.000 euro

  In 2017 bleek dat de gemeente ruim 180.000 euro had uitgegeven aan de juridische strijd tegen Scholte. De strijd is daarna in hevigheid toegenomen. Oppositiepartij Behoorlijk Bestuur wilde onlangs weten hoe hoog dat bedrag nu is opgelopen, maar het college wil die informatie niet geven. Volgens verantwoordelijk wethouder Michiel Wouters zou het openbaar maken van die informatie de gemeente kunnen schaden.

  Deze krant vindt dat de gemeenschap recht heeft op die informatie, daarom is een wob-verzoek ingediend. Het verzoek is niet beperkt tot informatie over bedragen. Ook alle correspondentie over deze zaak vanaf 1 januari 2010, inclusief e-mailverkeer, informatie in sms- en Whatsappverkeer en interne notities is opgevraagd.

  Lees ook: Den Helder moet eens stoppen met gemeenschapsgeld te steken in de juridische strijd tegen Rob Scholte | Opinie


  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten