Provinciale Staten debatteert maandagmiddag over enorme impact mega-datacenters Wieringermeer op energie, drinkwater, en landschap

Datum:
 • maandag 12 april 2021
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Het is een beerput en er wordt één groot rookgordijn opgetrokken


  LIVE ZIE hier


  Bart Vuijk  12-4-2021


  Haarlem - Maandagmiddag voeren Provinciale Staten van Noord-Holland een spoeddebat over de enorme impact van de datacenters van Microsoft en Google op het landschap, de beschikbare energie en de drinkwatervoorraad in de Wieringermeer en ver daarbuiten. Diverse partijen gaan moties indienen.

  Het debat is aangevraagd door Ja21. Statenlid Ivo Mantel wil dat er voor de datacenters een milieueffectrapportage wordt gemaakt, waarin precies wordt onderzocht welke invloed deze gigantische gebouwen met hun enorme behoefte aan stroom en drinkwater op de omgeving hebben. Ook wil Mantel hierbij de grote hoeveelheid windturbines in Hollands Kroon betrekken. Microsoft heeft de complete energieproductie van bijna alle windmolens in deze gemeente opgekocht voor zijn datacenter. Google heeft voor zijn datacenter de productie van twee windparken in Zeeland gekocht. Zo gelden deze datacenters als ’klimaatneutraal’. Maar voor de inwoners van het gebied blijft er zo van de opgewekte groene stroom weinig meer over.

  Verdozing van het landschap

  Statenlid Ivo Mantel: ,,Wij zijn niet perse tegen de komst van die datacenters. Maar in Noord-Holland zijn de lusten en lasten van deze centers totaal niet meer in balans. Valse beloftes zijn gedaan over hergebruik van restwarmte en de komst van werkgelegenheid. Maar wij zien vooral ’verdozing’ van het landschap en een enorm drinkwaterverbruik. Het is een beerput en er wordt één groot rookgordijn opgetrokken.”

  Maatschappelijke kosten-baten-analyse

  De SP-fractie heeft een motie klaarliggen waarin GS worden verzocht om voor elk nog te bouwen datacenter een ’maatschappelijke kosten- en batenanalyse’ te laten maken. Van de uitkomst hangt af of het datacenter mag verrijzen. Er staan voor de nabije toekomst nog zeker zes nieuwe datacenters gepland in Agriport, het bedrijventerrein in de Wieringermeer waar de gemeente de rode loper heeft uitgerold voor datacenterexploitanten.

  Milieueffectrapportage

  Voor de bestaande datacenters van Google en Microsoft zijn noch een maatschappelijke analyse, noch een milieueffectrapportage gemaakt. De gemeente Hollands Kroon, die zichzelf tot bevoegd gezag heeft verklaard over de datacenters, vond dit niet nodig. In andere provincies waar datacenters zijn verrezen, is de provincie het bevoegd gezag en doen de exploitanten rechtstreeks zaken met het provinciehuis die dit wel verplicht stelt.

  Bevoegd gezag: de provincie, maar gemeente gaf de vergunningen af

  Na publicaties in deze krant over twijfels bij deskundigen of de gemeente Hollands Kroon wel het bevoegd gezag is, heeft de provincie Noord-Holland besloten dat de gemeente buiten zijn boekje is gegaan en is de provincie een rechtszaak aangespannen over de vraag wie er over deze mammoetbedrijven gaat. Die rechtszaak moet nog plaatsvinden. Hollands Kroon bleef zich een tijdlang op het standpunt stellen dat de gemeente over de datacenters gaat, en niet de provincie. Maar daar is het college in antwoorden op vragen van de GroenLinks-fractie op teruggekomen. Wat het gevolg is van deze draai, is nog niet duidelijk. De provincie heeft Microsoft aangeschreven om het bedrijf te vertellen dat de door de gemeente verstrekte vergunningen voor het huidige en de toekomstige datacenters van het bedrijf ongeldig zijn.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten