Peiling laat geen spaan heel van lieg-VVD’er Mark Rutte: maar liefst 60% wil dat hij z’n biezen pakt als premier

Datum:
 • vrijdag 9 april 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • De overgrote meerderheid van de Nederlandse kiezers vindt het volkomen bezopen dat Mark Rutte mogelijk terugkeert als premier van een nieuw kabinet, zijn vierde.


  Michael van der Galien 9-4-2021


  Dat blijkt overduidelijk uit een nieuwe peiling van EenVandaag. 

  Maar liefst 60% wil dat hij opgevolgd wordt door een ander – en snel een beetje.

  Slecht nieuws voor onze Pinokkio-premier. Maar liefst 60 procent van de kiezers vindt het volstrekt onacceptabel als hij ondanks zijn gelieg en bedrieg toch weer een kabinet mag leiden. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van het EenVandaag Opiniepanel. Alleen bij zijn eigen VVD kan Rutte nog op steun van een meerderheid rekenen. Vijf partijen van links tot rechts wijzen de minister-president zelfs af met meerderheden van meer dan 80%.

  Alleen bij het CDA is er nog verdeeldheid over de vraag: 45% zou het nog wel acceptabel vinden, tegenover 45% die dat niet vindt. Als ze daar aansturen op Rutte IV krijgen ze bij het CDA dus mogelijk te maken met een scheuring, zeker als Pieter Omtzigt zich in dat geval onafhankelijk verklaart.

  Opvallend is Jesse Klaver Rutte niet uitsluit als premier van een kabinet waar GroenLinks aan meedoet. Maar zijn achterban ziet dat helemaal niet zitten. Maar liefst 85% van de GroenLinks-kiezers vindt het totaal onacceptabel als Rutte weer premier wordt. En 64% van de GroenLinksers wil dat Klaver premier Rutte nog voor de formatiegesprekken uitsluit.

  Dat zijn werkelijk indrukwekkende cijfers, en het betekent dat ook Klaver met vuur speelt als hij een gooi naar de macht doet onder Rutte. Wat er nog over is van GroenLinks wordt dan helemaal vernietigd.

  Tenslotte, en dit is natuurlijk iets om buitengewoon trots op te zijn, het anti-Rutte sentiment is het grootst onder kiezers van Forum voor Democratie. 88% van de FVD’ers vindt een kabinet Rutte IV onacceptabel. FVD wordt in dat opzicht op de hielen gezeten door de SP (87%), GroenLinks dus, de Partij voor de Dieren (83%), en de PVV (82%).

  En Rutte? Die weet dat, als hij er via de achterkamertjes toch in slaagt nog vier jaar premier te zijn, hij met een enorme achterstand begint en zijn rivalen hem zullen omverblazen op het moment dat ze denken dat ze hem electoraal kunnen verslaan.

  Word gratis en voor niets lid van mijn Telegram-kanaal én volg mij op Gab.

  Dus Mark Rutte aan het hoofd van het kabinet-Rutte IV? Mogelijk, maar dan wel als vleugellam kuikentje, en niet als de adelaar die hij denkt te zijn.

  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten