Over een ding zijn alle partijen het eens: seizoensarbeiders hebben recht op fatsoenlijke huisvesting.

Datum:
  • vrijdag 2 april 2021
  • in
  • Categorie:
  •  HOORN  Maar of die taak bij het Rijk ligt of bij de werkgever; daarover zijn de meningen verdeeld 


    Over een ding is iedereen het eens: seizoensarbeiders hebben recht op fatsoenlijke huisvesting. Maar of die taak bij het Rijk ligt of bij de werkgever; daarover zijn de meningen verdeeld.

    Voor- en tegenstanders houden elkaar in evenwicht over het dwingen van gemeenten om seizoensarbeiders te huisvesten met taakstelling Rijk. Dat blijkt uit de bijna gelijke eindstand van 54 procent tegen- en 46 procent voorstanders.

    Jasper de Vries uit Benningbroek is een van de voorstanders, met een kleine ’maar’. De respondent is van mening dat de taakstelling niet van toepassing moet zijn op bestaande woningen. „Zorg voor ’nieuwe’ dorpen”, schrijft hij. „Nabij de WFO en Agriport, waar arbeiders tegen een eerlijke prijs kunnen verblijven zonder overlast te veroorzaken.”

    Uma Barbouche hoopt dat er met een taakstelling van het Rijk een nettere behandeling van seizoensarbeiders uit het buitenland wordt bereikt. „Mensen die in Nederland werken en uit het buitenland komen, behoren een goed onderdak te krijgen. Het is te zot voor woorden dat gemeenten zo omgaan met deze hardwerkende mensen.” Een anonieme respondent sluit zich hierbij aan met de woorden: ’Deze mensen hebben recht op fatsoenlijke huisvesting. Dit speelt al jaren, maar blijkbaar zijn gemeenten en provincie niet in staat om dit te regelen, schandalig! Laat het Rijk dan maar de regie nemen.”

    Het WFO-complex voor fatsoenlijke huisvesting wordt ook genoemd door Joop Sjerps uit Hem. Deze voorstander van de stelling oppert daarbij nog de aardige suggestie om op het terrein naast woningen uit te pakken met een supermarkt, een (eet)café en een leuk pleintje. „Dé oplossing voor de seizoenwerkers, en het is ook nog eens centraal gelegen.”

    Een andere plek voor nieuwe huisvesting die wordt genoemd, is de Glasbak in Zwaag.

    Verantwoordelijkheid

    Tegenstemmers leggen de verantwoordelijkheid neer bij bedrijven die gebruik maken van seizoenmedewerkers. Zo schrijft Theo Bot uit Zwaag: „Bedrijven die gebruik maken van deze personeelsleden moeten zelf voor een oplossing zorgen. Ook Adrie Pelt uit Andijk is van mening dat de verantwoordelijkheid bij de werkgevers ligt. „Ik heb zelf een deel van mijn werkende leven in de kost gezeten. Altijd in hotels en op kosten van de baas, zoals het hoort.” Volgens Pieter de Jong uit Enkhuizen moet het mogelijk zijn dat gemeenten werkgevers van seizoensarbeiders kunnen dwingen om voor goede huisvesting te zorgen op het eigen bedrijfsterrein. Ab Molenaar ziet ook geen taak voor de gemeente voor de oplossing van het probleem, net als Dirk Roosendaal uit Enkhuizen die voorstelt om boeren die gebruik maken van buitenlandse seizoensarbeiders te verplichten een deel van hun grond vrij te maken voor huisvesting.

    Ed de Heij uit Hoorn gooit het over een andere boeg: „Dwing bedrijven te automatiseren. Minder handjes, minder arbeidsmigranten”, motiveert hij zijn tegenstem.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten