Ook meldingen van zeldzame bloedklachten bij Janssen-vaccin

Datum:
 • donderdag 8 april 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  AMSTERDAM

  Ook het coronavaccin van Janssen uit Leiden zou bij sommige mensen kunnen leiden tot bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).


  ANP 8-4-2021


  Tot nu toe zijn er wereldwijd drie meldingen van die bijwerking 

  bekend. Die worden onderzocht. Het zijn „extreem weinig” gevallen op 4,5 miljoen mensen over de hele wereld die dat vaccin tot nu toe hebben gekregen, zo’n aantal past binnen de verwachtingen, zegt Peter Arlett van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

  Een woordvoerster van Janssen Vaccines laat weten dat de drie meldingen "zeer recent" bekend zijn geworden bij het bedrijf. Die zijn volgens haar besproken binnen het comité van het EMA dat toeziet op de veiligheid van al toegestane geneesmiddelen en vaccins. Het nog te vroeg om aan te geven of die gemelde bijwerkingen ook iets zeggen over de veiligheid van het vaccin, zo geeft ze aan.

  Het vaccin van Janssen is goedgekeurd voor gebruik in Europa. Halverwege deze maand worden de eerste voorraden geleverd. Kort erna zouden de eerste mensen gevaccineerd moeten worden. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad om dat vaccin eerst aan ouderen en mensen met medische risico’s te geven.

  Bij het vaccin van Pfizer en BioNTech zijn wereldwijd 35 gevallen van trombose in de hersenen bekend. Bij Moderna hebben voor zover bekend vijf mensen die klachten gekregen. Ook bij die vaccins is het aantal meldingen niet uitzonderlijk hoog, zegt het EMA.

  Noordhollands Dagblad
  1 reacties :

  Verontruste zei

  Och klachten, wat zou het.
  Doden of levenslang beschadigden zijn maar een rariteit die net telt.

  Een reactie posten