Nieuwe Haven is drukste locatie van defensie in heel Nederland; Nieuwe poorten voor grote toeloop door concentratie van vloot en werf

Datum:
  • woensdag 14 april 2021
  • in
  • Categorie: , ,
  • DEN HELDER De marinehaven is de drukste basis van Defensie in Nederland. Bij geen enkele kazerne passeren dagelijks meer werknemers, leveranciers en bezoekers de poorten dan op de Nieuwe Haven in Den Helder. Het gaat om enkele duizenden mensen per dag.

    Arie Booy 14-4-2021

    Een jaar lang is er gewerkt aan nieuwe poorten voor het havencomplex. Deze maand werd eindelijk de punt op i gezet. Boven de controleposten zijn grote luifels geplaatst zodat het wachtpersoneel meer beschermd is tegen de elementen. Er zijn paslezers geplaatst voor mensen die lopend of met de fiets komen. In de spits worden die nog niet gebruikt omdat het systeem door de drukte te vaak spaak loopt.

    Verschillen

    Die dagelijkse toeloop heeft een aantal oorzaken. In tegenstelling tot kazernes van de land- en luchtmacht is vrijwel alle vlootactiviteit geconcentreerd in Den Helder. In de vorige eeuw had de zeemacht meer vestigingen in het land, maar na de oorlog zijn steeds meer marinehavens afgestoten. Land- en luchtmacht zijn traditioneel echter over het hele land verspreid. Het gaat ook altijd om kleinere bases dan die van de marine in Den Helder.

    Heeft de Luchtmacht de diverse types vliegtuigen over een aantal militaire luchthavens verspreid, de verschillende onderdelen van de Landmacht zijn ook verdeeld over een reeks kazernes. Veelal liggen die in het zuiden van het land en op de Veluwe. Die geografische verdeling is ook terug te zien in de opleiding van personeel.

    Voor veel officieren van de marine begint de loopbaan aan het KIM aan de rand van de Nieuwe Haven. Daar worden ze ’turn key’ opgeleid om na het verlaten van de school direct aan de slag te gaan op een schip. Officeren van land- en luchtmacht gaan eerst naar het KMA in Breda, maar krijgen hun vaktechnische opleiding pas bij het onderdeel waar ze geplaatst worden.

    Vliegen

    In Den Helder is het hoofdkwartier van de zeemacht op dezelfde basis gevestigd als waar de schepen aan de kade liggen. De Koninklijke Landmacht wordt aangestuurd vanuit de Kromhout kazerne. Op dat Utrechtse defensieterrein is geen pantservoertuig te zien. Het hoofdkwartier van de Luchtmacht staat in Breda; een stukje vliegen van de grote basis Gilze Rijen.

    Wat Den Helder ook tot de drukste defensievestiging maakt is de aanwezigheid van het marinebedrijf midden op het terrein. De rijkswerf biedt vooral werk aan burgerambtenaren. Al meer dan 2 eeuwen is de Helderse werf van groot belang voor de marine en de stad. De aanleg van Willemsoord in de 18e eeuw wordt als de kraamkamer van het huidige Den Helder beschouwd. De bouw van de ring van forten om de stad hield rechtstreeks verband met het streven naar een werf voor de oorlogsvloot.

    Zijn die fortificaties vandaag de dag achterhaald, defensie bewaakt de toegang van de Nieuwe Haven nog steeds als een havik.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten