Mogelijk kleine turbines op erven

Datum:
 • vrijdag 23 april 2021
 • in
 • Categorie: , ,

 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - 
  Geen grote windturbines erbij, maar groene energie binnenhalen met zonnepanelen op daken, parkeerterreinen en langs op- en afritten van snelwegen.

  Winnie van Galen 23-4-2021

  En mogelijk het toestaan van kleine windturbines bij boerenbedrijven van maximaal vijftien meter hoog. 

  Met deze vormen van energieopwekking wil Hollands Kroon bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Gemeenten in het land zijn door de rijksoverheid opgedragen hiervoor plannen te ontwikkelen, de zogeheten Regionale Energie Strategie. 

  Mede door maatschappelijke weerstand tegen grootschalige windparken in de Noordkop, maakt het college pas op de plaats met uitbreiding van grote windturbines. Het college is ook tegen energieopwekking op het IJsselmeer, maar houdt de mogelijkheid open ’van zonne-energie op eilanden bij de Wieringerhoek’. 

  RES 2.0 

  De plannen van het college, ontstaan in samenspraak met diverse partijen uit de samenleving zoals inwoners, agrariërs en ondernemers, zijn deze week naar de gemeenteraad gestuurd. Het is een eerste stap op weg naar verdere maatregelen. ,,Zo gaan we van de RES 1.0 naar een RES 2.0 en verder. Het lange pad bewandelen we samen’’, aldus wethouder Theo Meskers.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Zoeker zei

  Het was toch de bedoeling om door het opzetten van windparken en linies de solitaire windmolens juist te laten verdwijnen ?

  Een reactie posten