Juridisch coronajournaal #3: “Basisschool niet verplicht maatregelen te volgen”

Datum:
  • zondag 11 april 2021
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Frank Stadermann met Isa Kriens – Scholen hebben een keuze


    Juridisch coronajournaal #3: “Basisschool niet verplicht maatregelen te volgen”


    Frank Stadermann met Isa Kriens – Scholen hebben een keuze

    De coronamaatregelen op scholen worden steeds zwaarder. Mondkapjes doen hun intrede op de basisscholen. Bij één positieve PCR-test moet een hele klas 5 dagen in quarantaine. Wie zich vervolgens niet wil laten testen, mag nog 5 dagen thuis zitten.

    “Het komt nu echt de basisscholen in,” zegt juriste Isa Kriens in de derde aflevering van het Juridisch Coronajournaal. Hierin belichten Kriens en oud-advocaat Frank Stadermann juridische aspecten van de coronamaatregelen.

    Een van de opmerkelijke conclusies in dit gesprek is dat volgens Kriens er geen wettelijke verplichting bestaat voor basisscholen om de coronaregels op te volgen. “Het is een richtlijn, gecommuniceerd via een ‘service-document’, waarin staat dat het om wettelijke verplichtingen gaat, maar er is geen verwijzing naar enige wet. Althans, ik heb hard gezocht maar ik kan nergens een wettelijke grondslag vinden.”

    Dat zou betekenen dat scholen naar eigen inzicht met de maatregelen om kunnen gaan. Kriens, bekend als de Kleine Activist, maar ook mede-oprichter van het initiatief Moederhart (https://www.moederhart.nl/), dat zich inzet voor een kindvriendelijke samenleving zonder test- en vaccinatiedwang, raadt ouders aan om “zelf te blijven nadenken en zich niet onder druk te laten zetten door de school.” Ze kunnen zich ook beroepen op het medisch geheim als het gaat om testuitslagen.

    Ouders kunnen ook een andere school kiezen als de eigen school de kinderen niet goed behandelt – of een eigen school oprichten, wat niet zo heel moeilijk is in Nederland, zegt zij.

    Eerdere afleveringen van het Juridisch Coronajournaal zijn te zien op de website van Café Weltschmerz: https://www.cafeweltschmerz.nl/het-juridisch-corona-journaal-1/

    En: https://www.cafeweltschmerz.nl/het-juridisch-corona-journaal-2-isa-kriens-en-frank-stadermann/


    0 reacties :

    Een reactie posten