Jeugdzorg en WMO blijven flinke happen nemen uit het budget van Hollands Kroon, maar per saldo is de rekening te betalen

Datum:
 • dinsdag 13 april 2021
 • in
 • Categorie: , , , ,

 • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA - De kosten voor WMO en Jeugdzorg in Hollands Kroon zijn verder opgelopen. In het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg de overschrijding een kleine miljoen euro.


  Winnie van Galen 13-4-2021

  Daarmee komen de lasten uit op 22,1 miljoen euro, ruim 2,9 miljoen euro meer dan aanvankelijk was begroot. De belangrijkste reden ligt in een forse toename van de zorgvraag en hier lijkt COVID-19 een grote rol te spelen, aldus de gemeente in een verklaring. Daarnaast was er meer geld nodig voor de gespecialiseerde jeugdzorg. Vanwege opnames voor depressies, angsten en eetstoornissen was de GGZ vorig jaar een half miljoen euro duurder uit. Bij Parlan (jeugdhulp) vielen de kosten 6,5 ton hoger uit.

  Huishoudelijke hulp

  Hollands Kroon werd daarnaast geconfronteerd met hogere kosten voor huishoudelijke hulp. De helft van de kostenstijgingen voor WMO hebben hier mee te maken. Ook hier zijn landelijke invloeden van toepassing. Door overheidsmaatregelen heeft iedereen recht op huishoudelijke hulp tegen een eigen bijdrage van 19 euro per maand. Ter vergelijk: in 2019 was de gemeente een ton kwijt aan huishoudelijke hulp. Vorig jaar stegen de uitgaven naar zo'n 600.000 euro.

  De genoemde cijfers zijn overigens nog niet definitief. Het uiteindelijke overzicht volgt later deze maand als de cijfers voor het vierde kwartaal bekend zijn. De gemeente gaat er vanuit dat de uitkomsten over het laatste kwartaal geen grote afwijkingen zullen opleveren.

  Voor dit jaar is er in de begroting 21 miljoen euro gereserveerd voor WMO en Jeugdzorg. Hoewel de gemeente aan deze vorm van zorg meer geld kwijt is, wordt het beschikbare bedrag voor het zogeheten sociale domein niet overschreden. Volgens wethouder Mary van Gent houdt de gemeente op een ander front (Participatiewet) geld over. ,,De kosten voor jeugdzorg en WMO is al met al veel geld, maar we kunnen het betalen’’, aldus de wethouder.

  NOORDHOLLANDS DAGBLAD

  0 reacties :

  Een reactie posten