Jachtwerf Jongert krijgt tijd om andere huisvesting te vinden voor illegaal hotelschip Bellini

Datum:
 • vrijdag 16 april 2021
 • in
 • Categorie: , , ,

 • Hollands Kroon - Wieringerwerf - Scheepswerf Jongert en de gemeente zijn weer in gesprek over hotelschip Bellini dat in het Kluisgat nabij werkhaven De Oude Zeug ligt. Dat gebeurde na een brandbrief die Jongert aan de gemeenteraad en het college heeft gericht.


  Winnie van Galen 16-4-32021


  Jongert nam de Bellini vorig najaar illegaal in gebruik. Volgens Bart Bos van Jongert was er sprake van een noodgreep: het schip zou in eerste instantie op het IJsselmeer komen te liggen, maar werd dat ter elfder ure gewijzigd. Jongert verhuurt de Bellini aan werknemers die meebouwen aan Windpark Fryslân. Voor die klus verhuurt Jongert ruimte aan Siemens die op de Oude Zeug windturbines assembleert.

  Dwangsom

  De gemeente was not amused en liet Jongert weten handhavend op te treden met een dwangsom van een kleine half miljoen euro als pressiemiddel. Volgens de gemeente was de onderneming voldoende in de gelegenheid geweest om hiervoor de vergunningen te regelen. Jongert kaartte de zaak aan bij de commissie bezwaarschriften van de gemeente met als uitkomst dat de grief ongegrond is verklaard. De kwestie sleepte zich vervolgens voort uitmondend in een recente brief aan de gemeenteraad waarin Jongert laat weten dat het ondanks herhaald aandringen niet lukte met het college van B en W in gesprek te komen.

  Ontmoeting

  Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten dat er afgelopen maandag alsnog een ontmoeting tussen Jongert en wethouder Theo Meskers is geweest. Met als uitkomst dat partijen het onderwerp verder zullen bepraten. Mede ’vanuit het belang van goede huisvesting voor tijdelijke arbeidskrachten’, aldus de gemeente. Jongert drong onder meer aan op een gesprek om meer duidelijkheid te krijgen over de handhavingsprocedure die de gemeente heeft ingesteld, aldus Bart Bos.

  Het feit dat Hollands Kroon nog geen vergunning heeft afgegeven voor de accommodatie, heeft niet met de Bellini te maken. Het schip is volgens de gemeente prima geschikt als logiesplek. Het gaat om zaken er omheen. Zo is er bijvoorbeeld geen sprake van een goed woon- en leefklimaat, gezien alle bedrijvigheid die zich in de werkhaven afspeelt.

  Samenwerken

  De gemeente wil Jongert de tijd geven om een nieuwe huisvestingsplek te vinden voor de overnachters op de Bellini. ,,Wij snappen dat dit tijd kost en die tijd geven we Jongert ook’’, aldus een woordvoerder. Volgens Bart Bos duren de werkzaamheden aan Windpark Fryslân nog maximaal tot het einde van dit jaar. Verder laat hij weten blij te zijn dat de gesprekken weer zijn hervat. ,,We praten over samenwerken en hoe we zaken het beste kunnen organiseren. Ook vragen we ons af hoe we een andere invulling aan huisvesting kunnen geven. De werkzaamheden aan het windpark duren niet eeuwig. We stellen ons daarbij de vraag wat we nog aan het hotelschip hebben.’’

  Noordhollands Dagblad 

  0 reacties :

  Een reactie posten