'Invloed in de politiek vereist slimme voorbereiding.' Een gesprek met Rinus van Schendelen

Datum:
 • dinsdag 27 april 2021
 • in
 • Categorie: ,
 • Jelle van Baardewijk in gesprek met emeritus hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen over invloed en macht. “Pas in de strijd ontdek je wie de echte leider is.” 


  26-4-2021
  Het internet staat vol van video’s waarin wordt gewaarschuwd voor beïnvloeding door machtige schaduwpartijen. De vaak hysterische toon van dit materiaal is zonder twijfel een product van de schimmigheid waarin veel besluitvormingsprocessen op hoog niveau tegenwoordig zijn gehuld. Toch zijn macht en invloed niet altijd twee handen op een buik, aldus Rinus van Schendelen: “Macht geeft alleen maar potentiele invloed, een kans op invloed. Werkelijke invloed blijkt niet aan het begin maar aan het eind van een proces van beïnvloeding.” Met ruim veertig jaar ervaring in de wereld van de politieke beïnvloeding geeft van Schendelen ons een kijkje in de wereld van de lobbyisten. Wat is goede beïnvloeding, waar liggen de morele grenzen, en hoe Machiavellisch is ons eigen land eigenlijk? “Nederland is een klef land. Wij zijn goed in het via Den Haag bedriegen van onze eigen burgers en organisaties.” Een reaalpolitiek gesprek met Rinus van Schendelen.

  -- 0:00 intro 1:31 Hoe ben jij geïnteresseerd geraakt in het thema beïnvloeding? 6:59 Heb je een voorbeeld van een beïnvloedingssituatie? 12:02 Je suggereert dat echte invloed niet bij de macht ligt. Kun je dat toelichten? 15:05 Hoe zie jij het onderscheid tussen domme en slimme beïnvloeding? 23:16 Nu zoeken bedrijven niet altijd invloed om de wereld beter te maken. Hoe zie jij dat? 26:13 Hoe kijk jij naar antilobby organisaties als Transparency International? 30:14 Hoe zou zo’n onderzoek er eigenlijk uit moeten zien? 32:54 Wordt de Nederlandse politiek schimmiger? 35:28 Hoe zou jij de beïnvloeding vanuit Europa richting Nederland karakteriseren? 39:53 Zijn wij als land goed in het terug beïnvloeden van de EU? 46:18 Heeft jouw morele kompas zich in de loop der tijd ontwikkeld? -- De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland. Volg ons! Website: https://www.denieuwewereld.tv​​​​​​​​​​ Twitter: https://twitter.com/De_NieuweWereld​​... Wil je ons steunen? Dat kan hier: https://www.whydonate.nl/donate/denie...


  De Nieuwe Wereld

  0 reacties :

  Een reactie posten