Belasting voor arbeidsmigranten in Drechterland nu definitief rond

Datum:
 • dinsdag 27 april 2021
 • in
 • Categorie: ,
 • Hoogkarspel - Drechterland gaat definitief over tot heffing van verblijfsbelasting voor arbeidsmigranten. Dat besloot de raad maandagavond.


  Ondernemers worden volgend jaar aangeslagen voor iedere werknemer die ze korter dan vier maanden in dienst hebben. Het college komt met een apart voorstel waarin onder meer het tarief staat.

  Verblijfsbelasting

  De eerder gebruikte term toeristenbelasting wordt vervangen door verblijfsbelasting omdat die beter aansluit bij de bedoeling. Drechterland vindt het billijk dat seizoenwerkers meebetalen aan voorzieningen.

  De heffing stuitte niet meer op verzet zoals eerder deze maand in een commissievergadering. Toen waren CDA en Gemeentebelangen Drechterland (GBD) uiterst kritisch over het plan. GBD wees toen onder meer op administratieve rompslomp voor ondernemers. Ook zou volgens het CDA handhaving lastig zijn.

  Die bezwaren klonken nu niet meer. De fracties discussieerden vooral over de verkeersveiligheid rond de Elbaweg in Venhuizen. Daar is plek voor maximaal vijfhonderd arbeidsmigranten.

  Ronald de Vos (GBD) diende, gesteund door Senioren Partij Drechterland, een amendement in om nu al een onderzoek te doen naar de verkeersveiligheid op die locatie. ,,Ik wil mijn vingers niet branden aan mogelijke ongelukken”, aldus De Vos.

  Geen ongevallen

  Wethouder Yvonne Roos-Bakker (VVD) en de andere fracties hadden daar geen behoefte aan. Er vinden geen ongevallen plaats. En veiligheid van werknemers is volgens Roos vooral de verantwoordelijkheid van ondernemers.

  Oppositiepartijen GBD en SPD waren niet overtuigd en stemden tegen het voorstel.

  Een motie van Progressief Drechterland om de situatie bij de Elbaweg te evalueren als daar 250 arbeidsmigranten zijn gehuisvest werd unaniem gesteund.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten