Hollands Kroon houdt hoop op komst Google

Datum:
 • dinsdag 27 april 2021
 • in
 • Categorie: , ,

 • Hollands Kroon - Middenmeer - Het college van B en W van Hollands Kroon houdt hoop dat Google zijn bestaande mega-datacenter in Middenmeer alsnog zal uitbreiden met nog eens drie soortgelijke hyperscale datacenters. 


  Bart Vuijk 27-4-2021

  Nu staat er één, en Google geeft aan geen plannen te hebben voor uitbreiding. Maar het college ziet dat anders. 

  Deze krant meldde maandag dat Google afziet van de vestiging van drie nieuwe datacenters, die eerder wel in de planning stonden. Google had er zelfs een stevig robbertje over gevochten met het college van B en W van Hollands Kroon, dat na klachten van de zoekgigant besloot om de bouwleges speciaal voor Google met zo’n 70 procent te verlagen. Toch is er uiteindelijk slechts één van de vier gebouwen neergezet. Maar het college houdt moed. ,,Google heeft bij ons aangegeven dat zij nu geen plannen hebben. Dat iets anders dan geen plannen meer”, aldus een woordvoerster van het college. 

   Voor de zekerheid heeft de gemeente nog even zelf zijn licht opgestoken bij Google, dat aan Hollands Kroon hetzelfde antwoord gaf als eerder aan deze krant. ,,We hebben afgelopen december bekend gemaakt dat ons datacenter in Middenmeer operationeel is en we hebben nu geen additionele bouwplannen voor de Middenmeer locatie. Daarnaast is onze huidige uitbreiding in Groningen in aanbouw, die naar verwachting binnenkort zal worden afgerond afgerond. We hebben nu geen verdere aankondigingen voor uitbreidingen in Nederland.” 

  Het college ziet dan ook geen reden om de plannenmakerij voor nog vijf grote hyperscale datacenters in Middenmeer aan te passen. Temeer omdat de grond waar Google aanvankelijk wilde uitbreiden, van Google is en de bestemming staat onder meer een datacenter toe. 

  Google gaf eerder tegenover deze krant aan dat het blijft bij de datacenters in Eemshaven en Middenmeer, wat de Nederlandse plannen betreft voor deze serverfarms. In Eemshaven wordt nu wel sterk uitgebreid, en heeft Google 45 miljoen euro gestoken in een fabriek waar ’industriewater’ wordt geproduceerd dat geschikt is voor de koeling van de servers in de immense datagebouwen. Google meldt dat de totale investering in datacenters in Nederland nu 2,5 miljard euro bedraagt. 

  Naast Google staan er datacenters van Microsoft in Middenmeer, en zijn er plannen voor nog eens vijf hyperscale datacenters. In totaal is er voor 170 hectare aan voormalige agrarische grond voor datacenters ingeruimd in Middenmeer. 

  De hyperscale datacenters in de Wieringermeer liggen onder een vergrootglas vanwege hun enorme energie- en drinkwaterverbruik, en het rodeloperbeleid van de gemeente Hollands Kroon. Onlangs verklaarde de provincie Noord-Holland dat de gemeente fout bezig is geweest door zelf zaken te doen met de datacenters. De provincie meent dat zij het bevoegd gezag is. Hollands Kroon heeft echter al 5,2 miljoen aan bouwleges ontvangen van Google en Microsoft. In door De Telegraaf via een Wob-verzoek opgevraagde gemeentedocumenten valt te lezen dat ambtenaren bang zijn die inkomstenbron te verspelen als de provincie erover gaat.

  Braakliggende lap grond naast datacenter is nog van Google


  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Sam Kooy zei

  Dit lijkt sterk op 2 nekslagen voor de heren wethouders Meskers en de Groot. Hopelijk wordt dit eindelijk eens bewaarheid.

  Een reactie posten