Geen 600-metergrens meer voor windturbines

Datum:
 • dinsdag 20 april 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  HAARLEM - De afstand tussen een windturbine en woningen is in Noord-Holland niet meer minimaal 600, maar nog slechts 350 meter. Insprekers zijn verontwaardigd. 


  Peter Schat 20-4-2021


  INSPRAAK Noord-Holland laat restricties varen, zodat nu landelijke norm van 350 meter geldt


  Dat Noord-Holland de 600-metergrens voor windturbines loslaat, mobiliseerde maandagavond een stroom van insprekers richting de Statencommissie ruimte, wonen en klimaat. Virtueel dan, want de vergadering vond digitaal plaats. 

  Het leeuwendeel van de 128 insprekers bleek afkomstig uit wijken aan de rand van Amsterdam en de buurgemeenten van de hoofdstad zoals Zaanstad, Oostzaan, Landsmeer, Diemen en Weesp. Zij waren geconfronteerd met kaarten waarop ’zoekgebieden’ voor zonne- en windenergie van de Regionale Energiestrategie staan en de wetenschap dat de 600-metergrens in Noord-Holland niet meer telt. 

   Anne Martine de Jong, uit Amsterdam-Noord, gebruikte haar minuut spreektijd voor een vergelijking met Tata Steel. ,,Hoe is het mogelijk dat in ons land een bedrijf deze gezondheidsschade veroorzaakt? Dan zie ik op het journaal een gedeputeerde van de provincie Noord-Holland uitleggen dat de bestaande regelgeving de gezondheid van de IJmuidenaren onvoldoende kan waarborgen. Zorg voor ons en onze gezondheid!’’ 

  De regels die bepalen waar in de provincie windturbines mogen komen, veranderen. Noord-Holland hanteerde een eigen limiet van 600 meter, maar schrapt die. Gemeenten mogen bepalen waar de windturbines komen en hebben nog maar met twee restricties te maken. Ze moeten minimaal 350 meter van woningen staan. Dat heeft het Rijk zo wettelijk bepaald. En ze mogen alleen nog in de zoekgebieden komen, die in de Regionale Energiestrategie zijn vastgelegd. 

  Er waren insprekers die zich zorgen maken over nabijheid van erfgoed, zoals de Stelling van Amsterdam, ooievaars en weidevogels en het teloorgaan van de openheid van het landschap. Het gros haalde de gezondheidsschade aan die megaturbines veroorzaken. Twee insprekers, kinderpsychiater Simone Brands en farmacoloog Edwin van de Ketterij, zijn tevens medeopstellers van een brief aan de gemeente Amsterdam over de gezondheidsschade van windturbines die door ruim honderd vertegenwoordigers van de medische stand was medeondertekend. ,,Laat niet nu de 600 meter los om experimenten op mensen te doen’’, hield Van de Ketterij de commissie voor. 

  ,,Windturbines geven bewezen gezondheidsschade, zoals hart- en vaatziekten, als ze te dicht bij woningen worden gezet. De normen zijn te ruim en tienduizenden mensen zullen ziek worden’’, aldus Van de Ketterij. Brands: ,,Kinderen zijn uit studies geëxcludeerd, terwijl zij slaapstoornissen krijgen met gevolgen voor hun ontwikkeling. We hebben het niet over overlast, maar over ziekte. We roepen op tot beter onderzoek. Handhaven van de 600-meternorm is nodig voor het vertrouwen van de omwonenden. Verlies je dat, dan gaat niks lukken.’’ 

  Tzachi Fischer sprak namens duizend Weespers, hij was met een petitie langs de deuren gegaan. ,,Hoe kun je de nachtrust van tienduizenden mensen voor de komende twintig jaar verpesten? Keur deze plannen niet goed.’’ 

  Vanwege het uitlopen van de inspraak, vergadert de Statencommissie volgende week maandag inhoudelijk over de bezwaren.


  We hebben het niet over overlast, maar over ziekte

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten