Filosoferen over macht en management. Een gesprek met Vincent Blok

Datum:
 • zaterdag 24 april 2021
 • in
 • Categorie:
 •  “Veelstemmigheid is nodig om tot oplossingen te komen.”


  24-4-2021

  Jelle van Baardewijk in gesprek met filosoof Vincent Blok over macht en management. “Veelstemmigheid is nodig om tot oplossingen te komen.”

  Hoewel vanuit alle hoeken wordt gefulmineerd tegen het middenmanagement, groeit tevens de maatschappelijke behoefte aan gestroomlijnde publieke en private diensten. Het begrip management lijkt zodoende een paradoxale tendens te herbergen. Enerzijds wenst men meer bewegingsvrijheid, anderzijds eist men meer controle. In zijn onderzoek laat Vincent Blok zien dat deze spanning van alle tijden is.

  Aan de hand van historische denkers en voorbeelden – van Xenophon van Athene tot Emmanuel Levinas en Giorgio Agamben – toont Blok wat we kunnen bereiken met management, mits we het middel niet gaan verwarren met het doel. “Het doel is niet om het met elkaar eens te zijn. De vraag is hoe we het oneens kunnen zijn en alsnog kunnen handelen.” Een verbreden van begrippen met Vincent Blok. -- 0:00 intro 2:06 Hoe zie jij management? 5:14 Had de late Heidegger gelijk? Leven we in een systeem geënt op optimalisering? 9:30 Leidt management niet per definitie tot afstand van de professional? 12:21 Kan je wat meer uitweiden over de geschiedenis van het management begrip? 15:06 Jij weidt in jouw werk uit over Xenophon. Wie is dat? 20:43 Wat zijn de drie kernaspecten van management volgens Xenophon? 24:55 Ook Agamben speelt een belangrijke rol in jouw werk. Wat zegt hij over management? 30:12 Hoe kan je middels Agambens schema de huidige situatie interpreteren? 34:52 Ten slotte doe je veel met Levinas. Wat kan je daar over zeggen? 41:42 Bij Levinas gaat het om het singuliere. Kan je dat begrip wat meer uitpakken? -- De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland. Volg ons! Website: https://www.denieuwewereld.tv​​​​​​​​​​ Twitter: https://twitter.com/De_NieuweWereld​​... Wil je ons steunen? Dat kan hier: https://www.whydonate.nl/donate/denie...


  e Nieuwe Wereld

  0 reacties :

  Een reactie posten