Een nieuwe toekomst voor het Joods Werkdorp in Slootdorp, wonen, werken en herinneren

Datum:
  • dinsdag 13 april 2021
  • in
  • Categorie: ,
  •  


    HOLLANDS KROON -SLOOTDORP – Het Joods Werkdorp gaat een geheel nieuwe invulling krijgen, een invulling van wonen, werken en herinneren. 


    12-4-2021

    Wonen voor de arbeidsmigranten die in zes gebouwen een onderkomen gaan vinden in 1 van de 120 slaapvertrekken van hoge kwaliteit, een centraal gebouw met een eetzaal, keuken en wasruimtes en daarnaast het herinneringscentrum van het Joods Werkdorp zelf.

    Het in 1934 opgerichte werkdorp waar joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk werden opgeleid naar agrariër of naar een ambachtelijk beroep krijgt dan eindelijk haar nieuwe bestemming. De eerste paal voor het dorp werd op 3 oktober 1934 geslagen door James McDonald die toen Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Volkenbond was. Als opleidingsinstituut voor de Joden waar zij na de opleiding een nieuw leven konden beginnen in Palestina of elders in de wereld.

    De barakken op het terrein van het Joods Werkdorp werden door de leerlingen van het Joods Werkdorp zelf gebouwd naar een ontwerp van architecten Bromberg en Klein. Zo kon de opgedane kennis direct in de praktijk worden gebracht. toen de oorlog uitbrak vertrokken veel bewoners van het Joods Werkdorp om elders een nieuw bestaan op te bouwen, om op 20 maart 1941 door de Duitse bezetters te worden ontruimd en de overgebleven 180 Joden naar de concentratiekampen werden afgevoerd waar zij, op een enkeling na, een gruwelijke dood stierven.

    Herinneringscentrum

    De herontwikkeling van het Joods Werkdorp bestaat uit twee delen: de herbestemming van het gemeenschapsgebouw tot een herinneringscentrum en de realisatie van zeven gebouwen op het achterliggende terrein voor de huisvesting van arbeidsmigranten. In het gemeenschapsgebouw wordt een educatieve tentoonstelling ingericht. Het Herinneringscentrum Joods Werkdorp vertelt het verhaal van de joodse bewoners op de plek waar zij tussen 1934 en 1941 woonden en werkten. De tentoonstelling gaat in op het verhaal van oorlog, antisemitisme, onderdrukking, vervolging, moord en vernietiging. Tegelijk vertelt de tentoonstelling het bijzondere verhaal van de Wieringermeerpolder. In dit nieuwe landschap vestigen zich vanaf 1934, na een strenge selectie, Nederlandse boeren en landarbeiders die hier vanuit het hele land naartoe komen op zoek naar een eigen pachtboerderij en een beter bestaan. In die zin voegen de joodse vluchtelingen zich als pioniers naadloos in hun nieuwe omgeving. Ook het optimistische verhaal van pioniers op zoek naar een beter leven staat in de tentoonstelling centraal. Tot slot toont het Herinneringscentrum de hedendaagse polder en de rol van de nieuwe arbeidsmigranten, die hier tijdelijk werkzaam zijn of die zich hier permanent vestigen.










    0 reacties :

    Een reactie posten