Advocaat kunstenaar woest: ’Stadsadvocaat geeft informatie prijs die de gemeente niet aan Rob Scholte wilde verstrekken’

Datum:
 • woensdag 7 april 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 •  DEN HELDER

  De gemeente Den Helder heeft kunstenaar Rob Scholte jarenlang cruciale informatie onthouden. Daardoor is de huidige situatie ontstaan waarin de kunstenaar aan de bedelstaf is geraakt en hij verwikkeld is geraakt in een slepend juridisch gevecht met de gemeente.


  Delano Weltevreden 7-4-2021


  Dat zegt Caroline Tonningen, een van de advocaten die Scholte dinsdag vertegenwoordigde in het Amsterdamse gerechtshof.

  Tonningen en haar collega Ina Molenaar vielen zowat van hun stoelen toen de stadsadvocaat in haar pleidooi vertelde dat het voormalige postkantoor de gemeente in 2016 ruim 160.000 euro per jaar kostte. Exclusief de kosten voor nutsvoorzieningen die Scholte moest betalen. Stadsadvocaat Ilse van der Poel wilde daarmee aangeven dat het vanwege de hoge exploitatiekosten geen optie was om de kunstcollectie bij de ontruiming in het gebouw te laten staan.

  Onderbouwing

  Advocaat Tonningen: ,,Rob Scholte heeft keer op keer gevraagd naar de exploitatiekosten van het pand en een onderbouwing daarvan. Die informatie had hij nodig om een businessplan op te stellen. De gemeente Den Helder heeft hem die informatie onthouden maar verweet hem wel dat hij geen businessplan kon overleggen. Daardoor zijn we in deze situatie beland.’’

  De kunstcollectie, die volgens Scholte miljoenen waard is, blijkt door de gemeente verzekerd te zijn voor 350.000 euro. Dat vertelde de stadsadvocaat dinsdag op de zitting. Omdat Scholte zijn collectie voor 5 miljoen euro had verzekerd, had de gemeente dat aanvankelijk ook gedaan. Nadat een door de gemeente ingehuurde deskundige zei dat de collectie bij een openbare veiling 350.000 euro zou opbrengen, is de collectie voor dat bedrag verzekerd.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten