PVV bezorgd over chemicaliën in koelwater datacenters en ontstaan drinkwatertekort bij extreme weersomstandigheden

Datum:
 • vrijdag 19 maart 2021
 • in
 • Categorie: , , , ,
 •  


  Hollands Kroon MIDDENMEER

  De fractie van de PVV in de Provinciale Staten wil duidelijkheid van Gedeputeerde Staten (GS) over koelwater in datacentra.


  19-3-2021


  Aanleiding is berichtgeving in onder meer deze krant waarin wordt gesteld dat ambtenaren informatie achterhouden over het optreden van zoetwatertekort bij extreme weersomstandigheden. De levering van drinkwater aan huishoudens zou hiermee in gevaar kunnen komen. Datacenters gebruiken grote hoeveelheden drinkwater voor het koelen van de servers. Aan dat water zouden bovendien chemicaliën worden toegevoegd tegen bacteriën die in het milieu belanden.

  Geschokt

  De PVV laat GS weten bezorgd te zijn over de kwestie en vraagt om opheldering. ,,De PVV is zeer geschokt over deze gang van zaken. Datacenters zijn een politiek en maatschappelijk zeer gevoelig onderwerp, waardoor het van essentieel belang is dat alle beschikbare informatie gedeeld wordt. Bovendien is de gemeente Hollands Kroon voornemens om aan vijf nieuwe datacentra een vergunning te geven, waardoor problemen inzake onder andere de drinkwatervoorziening en milieuvervuiling alleen maar groter zullen worden.’’

  Zo vraagt de PVV aan GS of een onderzoeksrapport over de kwestie onder de pet is gehouden en alle informatie die over het onderwerp bekend is naar de Staten te sturen. Tevens wil de PVV van GS weten hoe ze aankijkt tegen het mogelijk ontstaan van een drinkwatertekort. ’Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat de drinkwatercapaciteit van de gehele provincie in gevaar kan komen door datacenters met alle gevolgen van dien en dat dit al genoeg reden is om de bouw van nieuwe datacenters zoveel mogelijk tegen te gaan? Zo nee, waarom niet?’.

  Daarnaast vraagt de PVV om helderheid over de samenstelling van de chemicaliën die aan het koelwater worden toegevoegd en waarom dit niet wordt geregistreerd.

  Lees ook: Datacenters brengen levering drinkwater Noord-Holland in gevaar, gebruikt koelwater gaat vervuild het milieu in

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten