PvdA Kamerlid Gijs van Dijk wil dat minister paal en perk stelt aan ’verdozing’: ’Niet gemeente bepaalt waar datacenter kan verrijzen’

Datum:
 • woensdag 10 maart 2021
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  DEN HAAG

  Niet de gemeente, maar het Rijk of de provincie bepaalt of en waar megagebouwen zoals datacenters kunnen verrijzen.


  Peter Schat 10-3-2021


  Dat vindt het op Texel wonende PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Hij is wezen kijken bij het datacenter van Microsoft in Middenmeer, waarover de provincie en de gemeente Hollands Kroon met elkaar in de clinch liggen.

  ’Geen fraai gezicht voor inwoners’, vindt hij van het feit dat de provincie Hollands Kroon voor de rechter daagt in het dispuut over wie ’bevoegd gezag’ is in de kwestie. Hij vraagt schriftelijk aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken of zij dat met hem eens zijn. Die hadden als zij deze escalatie aan hadden zien komen, moeten optreden om te voorkomen dat het conflict in de rechtszaal wordt uitgevochten, aldus Van Dijk.

  De discussie over de datacenters trekt hij graag breder, want niet alleen die, maar ook distributiecentra tasten het landschap in onbebouwde gebieden ’stevig’ aan. Deze ’maar ook andere vormen van verdozing’ moeten beter ingepast worden. Verdozing speelt niet alleen in de Noordkop, maar ook elders in Noord-Holland en in Limburg en Noord-Brabant. Van Dijk wil dat de minister regels gaat stellen aan verdozing in het hele land.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Sam Kooy zei

  Nee; in dit geval heeft niet de Provincie hierover beslist maar VVD wethouder Meskers en een maat van hem genaamd De Groot. De laatste overigens wonende in de Wieringermeer !! Wellicht beiden óók connecties in het financiele circuit ? Dit is maar een vraag en geen beschuldiging maar meer een persoonlijke mening.

  Een reactie posten