Noors onderzoek toont verband aan tussen AstraZeneca en trombose

Datum:
 • zaterdag 20 maart 2021
 • in
 • Categorie:
 • Een onderzoeksteam van de universiteitskliniek Oslo heeft bij drie Noorse patiënten een verband tussen het vaccin van Astra Zeneca en bloedstolsels vastgesteld.

     Noors onderzoek toont verband aan tussen AstraZeneca en trombose


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Is de Europese wil om tot iedere prijs een versnelde vaccinatiecampagne tegen Covid-19 in stand te houden zo sterk dat de risico´s van AstraZeneca bewust gebagatelliseerd worden?

  Dit schijnt uit enkele Noorse mediameldingen opgemaakt te kunnen worden, die het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) ervan beschuldigen bij het geven van groen licht voor het vaccin van AstraZeneca geen rekening te hebben gehouden met de resultaten van een onderzoek van het Noorse Instituut voor openbare gezondheid, op grond waarvan Noorwegen na sterfgevallen door trombose de vaccinatie met dit vaccin had stopgezet.

  Een onderzoeksteam van de universiteitskliniek Oslo heeft bij drie Noorse patiënten een verband tussen het vaccin van Astra Zeneca en bloedstolsels vastgesteld. Het hoofd van dit team is professor Pal Andre Holme, leider van de hematologische afdeling van het ziekenhuis, die donderdag 18 maart, slechts drie uur voor het EMA zijn conclusies bekendmaakte, verklaarde dat hij er van overtuigd zou zijn dat het vaccin daarvoor verantwoordelijk zou zijn.

  “We hebben resultaten, die het klinisch verloop van onze gehospitaliseerde patiënten kunnen verklaren”, zei professor Holme donderdag. Deze resultaten ondersteunen de door ons eerder opgestelde hypothese dat deze patiënten een sterke immuunreactie ontwikkelden, die tot de vorming van antilichamen leidde, die op hun beurt de bloedplaatjes aanvallen en zodoende een trombose kunnen veroorzaken.”

  Op de vraag hoe zeker hij er van zou zijn, sprak hij van “aanwijzingen”, hij zei echter dat hij “nu geen andere conclusie zou zien”, omdat hij zou weten “dat het om patiënten gaat die drie tot tien dagen daarvoor werden gevaccineerd, voordat ze ernstige complicaties ontwikkelden.” “Wij denken dat dit rechtstreeks terug te voeren is op het vaccin”, verzekert Pal Andre Holme.

  Terwijl Frankrijk, Duitsland en Italië de vaccinatie met het serum van AstraZeneca eerst weer zullen voortzetten, wacht Noorwegen liever nog af. Het Noorse Instituut voor openbare gezondheid zei dat het “te vroeg zou zijn om conclusies te trekken” en wees er op dat het zelf pas “eind volgende week” met een standpunt zou komen. Ook het buurland Zweden begint eerst niet met de vaccinatie van het AstraZeneca vaccin. “We zullen alle informatie bekijken uit het EMA-onderzoek, en we hopen dat we volgende week in staat zullen zijn om te beslissen hoe we dit vaccin in het vervolg het best kunnen inzetten”, zei de Zweedse epidemioloog Anders Tegnell.

  (Bron: MPI)

  Bron:
  unser-mitteleuropa.com

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (
  www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten