Hoofdagent neemt ontslag na ‘wappiedemo’s’: Ik kan dit niet meer. Ik ga eraan kapot

Datum:
 • dinsdag 16 maart 2021
 • in
 • Categorie: ,
 • De Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020 is begonnen met het publiceren van de transcripties van politieverhoren, zo laat de organisatie op social media weten.


  15-3-2021

  Tientallen agenten hebben zich bij de commissie gemeld en vervolgens een verklaring afgelegd. Deze klokkenluiders schetsen een heel ander beeld dan de media.

  Sinds het begin van de coronacrisis is het werk van de mobiele eenheid in Nederland heel erg veranderd, verklaarde een hoofdagent bij de onderzoekscommissie, die onder leiding staat van Pedro Kuit.

  “Zelfs bij toegestane aangekondigde demonstraties wordt de ME zichtbaar op locatie geplaatst. Ik stel ook vast dat dit afhangt van het onderwerp van de demonstratie: bij de Black Lives Matter-demonstraties worden we niet eens opgeroepen of low profile geplaatst buiten zicht,” zei de hoofdagent, die als specialisme mobiele eenheid heeft gekozen.

  Romeo’s

  “Bij demonstraties tegen het coronabeleid worden we vol in zicht geplaatst en krijgen we van tevoren de opdracht op te treden bij de minste overtreding van de regels. Afstand houden is dan een ideale regel om op te treden: het is immers bijna onmogelijk voor demonstranten om de afstand van 1,5 meter in acht te nemen. Bovendien is dat juist iets waar zij tegen demonstreren,” vervolgde de agent. “De minste tegenstand, zoals niet snel genoeg lopen, is dan een toegestane reden om maximaal geweld te gebruiken.”

  De hoofdagent merkte op dat de demonstraties tegen de coronamaatregelen standaard ‘wappiedemo’s’ worden genoemd. Hij bevestigde dat de zogenoemde Romeo’s er bij de coronaprotesten ‘continu op uit zijn de situatie te laten escaleren’, zodat de ME vervolgens zo snel mogelijk kan schoonvegen.

  Ik kan en wil hier geen deel meer van uitmaken

  De agent zei hier niet langer aan mee te kunnen en willen werken. “Er wordt neerbuigend en discriminerend over demonstranten gesproken. Het zijn ‘hersenloze wappies’, ‘virussen die je moet bestrijden’ en ‘onderkruipsels waar je de lat over moet leggen’.”

  Je kunt je overigens niet zomaar ziek- of afmelden: “Er wordt dan direct gevraagd of je moeite hebt met ‘wappies rammen’. Wanneer je dat bevestigt, heb je geen leven meer: je wordt dan continu vernederd en gepest, en onder druk gezet demonstranten te slaan.”

  “Ik kan dit niet meer. Mijn vrouw kent me niet meer terug. Ik ben depressief, slaap slecht, huil veel en val constant uit tegen mijn vrouw en kinderen.” De agent heeft als gevolg van zijn werk bij de ME een posttraumatische stressstoornis (PTSS) opgelopen en is momenteel onder behandeling. “Ik heb besloten mijn ontslag in te dienen. Ik kan en wil hier geen deel meer van uitmaken. Ik ga eraan kapot.”  0 reacties :

  Een reactie posten