Hollands Kroon gaat kijken hoe waterstof ook in deze gemeente gebruikt kan worden. ’Als we niet aanhaken, missen we de kans om te profiteren’

Datum:
 • dinsdag 16 maart 2021
 • in
 • Categorie: ,

 • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA

  Hollands Kroon haakt aan bij onderzoek naar de gebruiksmogelijkheden van waterstof in de gemeente.


  Winnie van Galen 16-3-2021

  Voor dit doel verbindt Hollands Kroon zich aan New Energy Coalition dat uitvoering geeft aan het waterstofprogramma in Noord-Holland. Volgens de gemeente gaat waterstof een belangrijke rol spelen in de energietransitie en wordt ’er zodoende verder gekeken dat alleen zonne-en windenergie’ als groene energiebron.

  Daarnaast biedt een waterstofeconomie kansen voor de werkgelegenheid. Zo wordt er gewerkt aan de regiodeal Maritiem Cluster De Noordkop en aan het waterstofprogramma Noord-Holland Noord. Er lopen verschillende programma’s, projecten en onderzoeken vanuit de regiodeal Den Helder, het Ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord en de New Energy Coalition. Tevens wordt er onderzoek gedaan naar de inzet van waterstof voor de energievoorziening. Dat gebeurt in samenhang met de elektriciteitsvoorziening, aldus wethouder Theo Meskers.

  New Energy Coalition is betrokken bij het ‘Waterstofprogramma Noord-Holland Noord’ dat uit verschillende projecten bestaat. Zoals het opzetten van een netwerk Platform waterstof, een haalbaarheidsstudie naar een blauwe waterstoffabriek (met aardgas als bron) in Den Helder, het verduurzamen van de bollensector in de kop van Noord-Holland en het verkrijgen van waterstof uit een windturbine (via elektrolyse) met Agriport als afzetgebied.

  De zo verkregen groene energie is zowel bestemd voor kassenbedrijven als datacenters, zegt Meskers. Andere ontwikkelingen: het opzetten van waterstoftankstations waar onder meer kotters en de veerdiensten naar de Waddeneilanden kunnen tanken. De verbintenis met New Energy Coalition is voor de duur van twee jaar en kost de gemeente 100.000 euro. Meskers: ,,Als we niet aanhaken. missen we als BV Hollands Kroon de kansen van waterstof te profiteren.’’

  Noordhollands Dagblad

  3 reacties :

  Anoniem zei

  Waterstof, het nieuwe groen. Ze vergeten dat het fabriceren van waterstof enorm veel fossiele energie kost. laat u niet wijsmaken dat waterstof gefabriceerd wordt dmv. windmolens want die 2% aan totale energie van de windmolens kan van zijn lang zal ze leven waterstof produceren. Bovendien kost het zoveel energie om waterstof te fabriceren dat het niet de moeite waard is.

  Anoniem zei

  Onze vriend Meskers stel zoals gewoonlijk de zaken anders voor dan ze zijn. De burgers gaan weer meer belasting om de productie te financieren.

  Anoniem zei

  Misschien moet Meskers zich wat meer verdiepen in wat waterstof is en of het rendabel is: https://www.egear.be/waterstof-maken/

  Een ander artikel: Veruit het grootste deel van de Nederlandse productie betreft waterstofproductie uit aardgas (te schatten op zo’n 7 miljard m3). Een ander deel betreft de productie van waterstof als bijproduct (bij de productie van chloor, cokes, methanol en bij naftakraken).

  Dus er wordt aardgas gewonnen en van dat aardgas wordt weer waterstof gemaakt. Hoe omslachtig en milieuvervuilend wil je het maken?

  Een reactie posten