Gemeente verliest grip op jeugdzorg

Datum:
  • zaterdag 27 maart 2021
  • in
  • Categorie:
  • AMSTERDAM Wildgroei aan zorgaanbieders en therapieën

    IvoJEUGDWET 

    Ivo Laan 27-3-2021

    JEUGDWET 

    Sinds gemeenten verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg in 2015, is het aantal aanbieders explosief toegenomen. In Noord-Holland steeg hun aantal van 58 naar 379 aanbieders.

    Je kan als gemeente niet in elk klein bedrijf duiken

    Landelijk is het aantal jeugdzorgleveranciers gestegen van 120 in 2015 naar ruim 6.000, zo blijkt uit onderzoek van Follow the Money en deze krant.

    De versnippering van aanbieders is een onwenselijke ontwikkeling, vindt hoofdinspecteur Jeugd en Gezondheid Korrie Louwes. ,,Zesduizend jeugdzorgaanbieders vinden wij erg veel. De versnippering maakt de markt onoverzichtelijk voor ons, maar ook voor gemeenten die zorg moeten inkopen. Bij de invoering van de decentralisatie hadden we juist verwacht dat de aanbieders zich zouden bundelen.’’

    De toename aan bedrijfjes is niet per se een negatieve ontwikkeling. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat de kwaliteit slecht is, maar hoe weet je dat? Het is als gemeente moeilijker te controleren, zegt een aantal wethouders jeugdzorg. ,,Je kan als gemeente niet in elk klein bedrijfje duiken.’’ Voordeel is wel dat gemeenten flexibel zijn bij de inkoop en dat er veel keus is. Sommige gemeenten dwingen aanbieders nu om meer samen te werken om zo meer grip te krijgen.

    Een van de oorzaken van de groei van het aantal aanbieders is de manier waarop gemeenten jeugdzorg inkopen. Dat gebeurt via ’een open huis’. Elke aanbieder die voldoet aan de gestelde eisen kan een contract krijgen. De toename zit vooral in de lichte jeugdhulp en niet in de zorg voor kinderen die complexe zorg nodig hebben. ,,Ik had laatst een meisje dat zware zorg nodig had op verschillende terreinen, maar er was geen aanbieder te vinden die dat voor zijn rekening kon nemen, terwijl kinderen die lichte hulp nodig hebben de aanbieders voor het uitzoeken hebben’’, aldus een wethouder. Aanbieders richten zich vooral op het ’laaghangend fruit’.

    Kamelenboerderij

    Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat het gaat om een bonte verzameling bedrijfjes die de jeugdzorggelden hebben ontdekt. Steigerbouwers, kamelenboerderijen, dolfijntherapie en wimperstylisten, om een paar voorbeelden te noemen. De toename van bedrijfjes leidt ertoe dat onduidelijk is wat het effect is van de hulp die de bedrijfjes bieden. Op dit moment is er een tekort van 1,7 miljard euro op de jeugdbegroting van gemeenten. Minister Hugo de Jonge adviseerde gemeenten onlangs om meerjarige afspraken te maken met aanbieders.

    Noordhollands Dagblad

    Je kan als gemeente niet

    in elk klein bedrijf

    duiken

    Je kan als gemeente niet

    in elk klein bedrijf

    duiken

    0 reacties :

    Een reactie posten