Bij veel duurdere Pallas ook eerst nieuw milieuonderzoek?

Datum:
 • woensdag 17 maart 2021
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  PETTEN Dat het bouwen van een nieuwe Pallas-reactor in Petten twee tot drie keer zo duur dreigt te worden, heeft volgens de lokale politieke partij Duurzaam Schagen ook consequenties voor het vergunningentraject.


  17-3-2021

  In plaats van 700 miljoen euro wordt nu gesproken over 1,4 tot twee miljard euro. Direct na het bekend worden van de enorme financiële tegenvaller stelt fractievoorzitter Friso Teerink stelt hierover vragen aan het college van B en W van Schagen. 

  Hij wil antwoord op de vraag of het ingrijpend aangepaste ontwerp ook zal leiden tot een nieuwe aanvraag Plan MER (Milieueffectrapportage). Teerink wil weten of dat zo is en vraagt zich - als dat niet zo is - af ’waarom niet’. 

  Wat de MER betreft wil Duurzaam Schagen ook weten wat de huidige stand van zaken is ten aanzien van de planning. 

  Robuuster gebouw 

  De bouw van Pallas, goed voor het behoud van werkgelegenheid van duizend directe en nog eens duizend indirecte medewerkers, zal naar verluidt fors duurder uitvallen omdat het oorspronkelijke ontwerp moet worden aangepast aan gestelde veiligheidseisen. Het aangepaste ontwerp vertaalt zich onder meer in een (veel) zwaardere en complexere fundatie een robuuster reactorgebouw. 

  Dat leidt tot een veel langere bouwtijd en meer arbeidsuren, wat de kostenraming fors heeft opgedreven. In het kader van de veiligheid zijn er maatregelen genomen die de installaties voldoende moeten beschermen tegen onder andere overstromingen, aardbevingen, tsunami’s, vliegtuiginslagen, aanslagen, stroomuitval en andere incidenten. 

  ,,Dat alles, en de brief over de leveringszekerheid van medische isotopen die minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport op 11 maart hierover aan de Tweede Kamer schreef, zijn voor ons redenen om deze vragen te stellen. Ik wil het college en alle raadsleden lezing van deze brief trouwens graag aanbevelen’’, aldus Teerink die de bewuste brief dan ook mee stuurde naar de griffie van de gemeente Schagen.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten