ARME GEMEENTEN DE DUPE VAN NIEUW GEMEENTEFONDS

Datum:
 • dinsdag 30 maart 2021
 • in
 • Categorie: ,
 • 34 van de 50 gemeenten met de meeste arme inwoners gaan er door de herverdeling op achteruit.  ARME GEMEENTEN DE DUPE VAN NIEUW GEMEENTEFONDS

  Plattelandsgemeenten met een stapeling van sociale problemen gaan er in de voorgestelde herverdeling van het gemeentefonds op achteruit.
  Plattelandsgemeenten met een stapeling van sociale problemen gaan er in de voorgestelde herverdeling van het gemeentefonds op achteruit.

  In de geplande nieuwe verdeling van het gemeentefonds gaan veel van de gemeenten met de meeste arme inwoners erop achteruit. Dat blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksjournalistiek platform Pointer.

  Kritiek
  De nieuwe verdeling van het gemeentefonds – de belangrijkste inkomstenbron voor gemeenten – roept felle kritiek van experts op, meldt Pointer. Ook de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) is kritisch, blijkt uit een tussentijdse brief van de ROB aan de regering.

  Arme inwoners
  34 van de 50 gemeenten met de meeste arme inwoners gaan er door de herverdeling op achteruit. Als de voorgestelde herverdeling doorgaat, krijgen die gemeenten vanaf 2023 minder geld van het rijk. De uiteindelijke beslissing over het gemeentefonds ligt bij een volgend kabinet. 

  Sociale problemen
  De financiële verliezers liggen met name in Friesland, Groningen en Limburg. Ook de vier grote steden gaan erop achteruit. Middelgrote steden krijgen iets meer geld. De middelgrote steden met een centrumfunctie krijgen in de nieuwe verdeling namelijk meer geld om sociale problematiek aan te pakken. Dat zorgt ervoor dat plattelandsgemeenten zonder centrumfunctie, maar met een stapeling van sociale problemen, minder geld krijgen.

  Curatoren

  De Friese gemeente Achtkarspelen zou volgens wethouder Harjan Bruining (CDA, financiën) 83 euro per inwoner verliezen. ‘We hebben na de gemeenteraadsverkiezingen geen wethouders meer nodig, maar curatoren’, zegt hij tegen Pointer.  


  BINNENLANDS BESTUUR

  0 reacties :

  Een reactie posten