5G: einde van de privacy | Karel Beckman met Jan van Gils en Elze van Hamelen

Datum:
  • donderdag 25 maart 2021
  • in
  • Categorie: ,
  •  NIETS IS STRAKS MEER GEHEIM



    5G: einde van de privacy | Karel Beckman met Jan van Gils en Elze van Hamelen

    Bekijk de video op LBRY.tv:



    NIETS IS STRAKS MEER GEHEIM

    “Elke 50 tot 200 meter een 5G-antenne. Overal sensoren in de openbare ruimte. Die jouw gezicht kunnen herkennen, je stem. Je temperatuur kunnen opmeten. Wie beheert die data? Techbedrijven en de staat. Welkom in 5G Land. Welkom in Smart City.”

    5G wordt ons gepresenteerd als een grote vooruitgang. Het maakt nog sneller internet mogelijk en nieuwe toepassingen zoals zelfsturende auto’s. Maar hoe zit het met onze privacy? En zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan de sterk toegenomen straling die met het nieuwe netwerk gepaard gaat?

    Karel Beckman praat hierover met Jan van Gils, natuurkundige en auteur van boeken als “Electrosmog” en “5G, Zegen of Vloek?”, en Elze van Hamelen, zelfstandig consultant en duurzaamheidsexpert met een achtergrond in de chemie.

    Van Gils en Van Hamelen zien met lede ogen aan hoe gemeenten in Nederland zonder kritische vragen te stellen meehelpen aan het uitrollen van het 5G-netwerk. Dit netwerk vereist dat er om de 50 tot 200 meter een antennekastje wordt geplaatst, dat straling uitzendt. “Nu al zijn er zoveel zendervelden dat je, als ze zichtbaar zouden zijn, er niet doorheen zou kunnen kijken,” zegt Van Gils. Daar komen ook nog eens 40.000 tot 50.000 satellieten bij die de ruimte om ons heen gaan dichttimmeren.

    Honderden wetenschappers hebben al waarschuwingen gegeven over de gezondheidsrisico’s van de alomtegenwoordige straling, stellen Van Gils en Van Hamelen. Maar de Nederlandse autoriteiten volgen kritiekloos de aanbeveling op van de ICNIRP, een private Internationale Commissie waar het bedrijfsleven nauw bij betrokken is, stellen zij. De Gezondheidsraad heeft in september 2020 nog een advies uitgebracht waarin waarschuwingen doorklinken, maar die worden door de regering genegeerd. De Nederlandse blootstellingsnormen zijn sowieso erg ruim in vergelijking met andere landen.

    Gevaren voor de privacy zijn er ook. Van Hamelen omschrijft 5G als “de technologische infrastructuur die de medische politiestaat bestendigt.” Niets is straks meer geheim voor de autoriteiten en grote bedrijven. “Bij 4G kun je zelf nog kiezen of je eraan mee wilt doen of niet. 5G heeft geen opt-out mogelijkheid – met 5G is de technologie in de publieke ruimte geïntegreerd en er is geen mogelijkheid om aan surveillance te ontkomen.”

    Gemeenten staan machteloos – telecombedrijven hebben niet eens een vergunning nodig voor antennes die onder de 5 meter hoogte worden geplaatst – en tonen ook weinig interesse, zegt Van Hamelen.

    Het burgerinitiatief Stop5G voert een gerechtelijke procedure tegen de staat om de uitrol van 5G te stoppen.

    Dit is de eerste in een serie afleveringen waarin Café Weltschmerz aandacht besteedt aan 5G. Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden (EMV), waar onder meer RIVM, TNO en Agentschap Telecom bij betrokken zijn, en dat uit belastinggeld wordt betaald om burgers te informeren over 5G, wilde geen medewerking verlenen aan dit programma. Andere voorstanders van 5G, onder meer bij de GGD, wilden ook niet praten. We hopen dat ze alsnog bij ons aan tafel komen.

    https://vanhamelen.eu/

    CAFE WELTSCHMERZ

    0 reacties :

    Een reactie posten