Waarom niet te hoop lopen tegen het enorme kassencomplex dat eveneens in Agriport te vinden is? | Gastschrijver

Datum:
 • zaterdag 6 februari 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 •  JULIANADORP

  Wim Jacobs uit Julianadorp reageert op het artikel ’Wel of geen datacentra in de Wieringermeer’ van zaterdag 30 januari. Hij vraagt zich af waarom diverse actiegroepen zo tegen de datacenters zijn. ,,Waarom niet te hoop lopen tegen het enorme kassencomplex dat eveneens in Agriport te vinden is.’’


  Wim Jacobs 6-2-2021

  Er verschijnen bij regelmaat stukken in de krant over de verdozing van de Wieringermeerpolder. Ik snap heel goed dat daar mensen niet direct vrolijk van worden. Wat mij wel enigszins verbaast is dat de diverse actiegroepen zo tegen de datacenters zijn. Waarom niet te hoop lopen tegen het enorme kassencomplex dat eveneens in Agriport te vinden is. Regelmatig zie ik vanuit de lucht dit enorme complex, je ziet het al van heel ver liggen, dan heb ik nog geen datacentrum waargenomen. Passen megakassen dan beter bij de agricultuur in de polder?

  Distributiecentra

  Natuurlijk kun je tegen datacenters zijn, het zijn geen voorbeelden van oneindige schoonheid. Ze lijken eerder op distributiecentra, en ze gebruiken inderdaad veel energie. Energie die ergens opgewekt moet worden. Ook in de Wieringermeer komt dit als een mix van (voornamelijk grijze) en een beetje groene energie uit de stekkerdoos. Dat er windenergie om de hoek staat, doet daar niets aan af. Maar dat is een ander onderwerp..

  Hoe zit het met ons internetgebruik, zijn we zelf niet medeschuldig aan deze ontwikkeling? En hoe zit het met de internetgebruikers in de buitengebieden van Hollands Kroon, zij willen toch een snellere verbinding middels glasvezel? Kennelijk gaan ook zij graag mee in de vaart der volkeren.

  Energie

  Het heeft iets van van twee walletjes snoepen. Als wij als samenleving snel en van overal benaderbaar internet willen, dan heeft dat een prijs. Iedereen zou moeten weten dat het internet met randapparatuur enorme hoeveelheden energie slurpt. En datacenters zijn daar een deel van. Maar ze moeten ergens staan, dan liever langs de A7, waar vrijwel niemand ertegenop kijkt, dan ergens op een industrieterrein bij een dorp of stad.

  Moderne samenleving

  Kortom naar mijn bescheiden mening kan een moderne samenleving niet meer zonder het internet. Tijdens de huidige pandemie blijkt maar weer eens hoe waardevol het internet is. Denk aan Virtual Classroom, vergaderen via Teams etc.. Die data moeten ergens opgeslagen worden. Al staan ze misschien niet in de cloud in de Wieringermeer, dan staan ze opgeslagen bij iemand anders in een of andere polder.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten