Teleurstelling in Opperdoes over toestemming voor 20.000 zonnepanelen op plek waar dit voor overlast zou kunnen zorgen

Datum:
 • woensdag 3 februari 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  OPPERDOES

  In Opperdoes is teleurgesteld gereageerd op het besluit van Hollands Kroon om groen licht te geven voor uitbreiding van het zonnepark aan de Koggenrandweg in Middenmeer. ,,Jammer dat er niet naar ons geluisterd is”, vindt Barbara Vendrig.


  Judit de Redelijkheid 3-2-2021

  De plannen van Afvalzorg NV om het park dat nu nog uit 11.000 zonnepanelen bestaat uit te breiden, baart omwonenden zorgen. Vooral omdat dit gepland is op een plek waar dit voor overlast zou kunnen zorgen.

  Talud

  De 20.000 extra panelen zouden aan de zuidkant van het bestaande zonnepark moeten komen, op een talud waar eerder een rij populieren gekapt is vanwege ouderdom.

  Dit zou, zo wordt gevreesd in Opperdoes, tot hinderlijke flikkering, reflectie en schittering kunnen leiden. Bovendien zou het ten koste gaan van het monumentale karakter van de Westfriese Omringdijk.

  Tijdens een inspreekavond werden daarom onlangs door de Dorpsraad Opperdoes en enkele individuele omwonenden alternatieven aangedragen, zoals het uitwijken naar een terrein aan de Oostlanderweg, de panelen minder schuin plaatsen, of het zonnepark met een dubbele bomenrij aan het zicht onttrekken.

  Ruime meerderheid

  Maar ondanks steun van de partij OHK ging de politiek in Hollands Kroon voorbij aan de bezwaren en de geschetste alternatieven. Er werd met een ruime meerderheid groen licht gegeven voor de wijziging van het bestemmingsplan die nodig is om de uitbreiding op deze plek mogelijk te maken.

  ,,Teleurstellend”, reageert Barbara Vendrig, die vanuit haar huis uitkijkt op de vuilstort aan de Koggenrandweg. ,,Het voelt toch een beetje alsof je als burger net zo goed niks kunt doen. Er wordt toch niet naar je geluisterd.”

  Vendrig is, zo wil ze benadrukken, niet tegen zonnepanelen. ,,Maar er moet wel goed gekeken worden waar deze het beste kunnen komen. Samen met de dorpsraad willen we hierover graag in gesprek gaan met Afvalzorg en met het adviesbureau dat zich hiermee bezighoudt. Hopelijk kunnen de panelen dan alsnog op een goede manier ingepast worden in het landschap.”

  Het is de bedoeling dat de 20.000 extra zonnepanelen tussen eind dit jaar en half 2022 worden aangelegd.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten