Met aanbod van ruimte, energie en koelwater haalt wethouder ’datadoos van Pandora’ naar Hollands Kroon | Commentaar

Datum:
 • dinsdag 16 februari 2021
 • in
 • Categorie: , ,

 • Hollands Kroon - 
   VVD-wethouder Theo Meskers vloog hoogstpersoonlijk naar het hoofdkantoor van Microsoft in Seattle, om het eerste datacenter van een Amerikaanse techgigant naar zijn gemeente Hollands Kroon te lokken.

  Peter Schat 16-2-2021


  Een staaltje Hollandse ondernemingszin dat behoorlijk vruchten afwierp, getuige de vele hectares agrarische grond die uitgestrekte ’datacenterdozen’ inmiddels in de Wieringermeer bezetten.

  Datacenters zijn, als knooppunt van een rond de wereld gesponnen web van netwerken en de bewaarplaatsen op aarde van alles dat wij in de cloud opslaan, de spil van onze interneteconomie. Wij kunnen niet zonder ze, ze moeten ergens staan en als we er wat aan kunnen verdienen is daar niets mis mee, toch?

  Of toch wel?

  Een koor met kritische geluiden zwelt sinds een jaar aan. Met subsidie opgewekte groene stroom, in het kader van de Regionale Energiestrategie moet er in noordelijk Noord-Holland fiks wat worden opgewekt door windmolenparken en zonneweiden, wordt er massaal verstookt om e-mails van het ene continent naar het andere te krijgen.

  Om te koelen is een enorme hoeveelheid drinkwater nodig. Boeren vrezen dat zij daardoor tekort hebben als ze moeten beregenen. Door het project volgens de salamimethode in stukken te knippen was een onderzoek naar de milieu-effecten niet nodig. Als het willens en wetens hierom is gedaan, kan dit niet zonder gevolgen blijven.

  Mag een gemeente op eigen houtje datacenters van bovenlokale en zelfs internationale importantie binnenhalen? Als dat mag, dringt zich het gevoel op dat het voor de techreuzen misschien wel erg makkelijk zaken doen was met de wethouder uit Holland, met zijn totaalaanbod van ruimte, energie en koelwater, nu daar achteraf gedoe over is. De vervolgkwestie is, als dat mag, is het dan ook wenselijk?

  Onheldere antwoorden komen er op de vraag, of de gemeente bevoegd is voor het binnenhengelen van industrieën van dit formaat. De gemeente zegt van wel, de provincie van niet. 

  Haalde Meskers de datadoos van Pandora binnen? De onzekerheid hierover maakt één ding duidelijk: het laatste woord is over deze kwestie nog niet gezegd, laat staan geschreven.

  Lees ook: Datacenters blijken erg dorstig; Hollands Kroon omzeilt uitkomen hiervan met salamitactiek
  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Meskers hoeft zich niet druk meer te maken over zijn toekomst want zijn kostje is gekocht en zijn Zwitserse bankrekening gevuld.

  Een reactie posten