Medisch groepsdenken – Michiel de Jong met Giliam Kuijpers

Datum:
 • woensdag 17 februari 2021
 • in
 • Categorie:
 •  Medici vergeten tegenspraak te organiseren


  17-2-2021


  Giliam Kuijpers, kinderarts, oprichter van sociale onderneming Medgezel, opleidingsinstituut voor medische coaches Medgezel, ex-directeur beleid bij Artsenfederatie KNMG, en bestuurslid van het Artsen Covid Collectief, praat met interviewer Michiel de Jong over de medische cultuur in Nederland.

  Kuijpers, van oorsprong kinderarts, raakte zichzelf kwijt in het medische systeem, en begon vragen te stellen over waarom artsen doen wat ze doen. “Artsen willen het beste voor hun patiënten, maar ze werken binnen een systeem met regels, protocollen, management, collega’s, enzovoort, waardoor ze het zicht kwijt raken op wat echt belangrijk is.”

  Bekijk hier de video op Youtube:

  Of luister naar de podcast op SoundCloud:


  Door de coronacrisis is het medische systeem verder uit het lood geslagen, zegt Kuijpers. “We zijn te mechanistisch en technocratisch bezig.” Ze verwijst naar het boek Verdraaide Organisaties van Wouter Hart om aan te duiden wat er mis is in de medische cultuur. Ik moet steeds denken aan de regels uit MacBeth: Fair is foul, foul is fair. Alles is omgedraaid.”

  Om uit de crisis te komen, moeten we weer gaan varen op ons eigen ethische kompas, zegt Kuijpers. “Klopt het wat we doen?” Volgens Kuijpers zouden politieke en medische leiders tegenspraak moeten organiseren. Daarin falen ze op dit moment. “Er is sprake van groepsdenken. Een illusie van unanimiteit. We zijn de acute fase van de crisis al lang voorbij. We zouden nu de twijfel moeten omarmen.”

  Deze video is geproduceerd door Café Weltschmerz.
  Café Weltschmerz gelooft in de kracht van het gesprek en zendt interviews uit over actuele maatschappelijke thema’s.
  Wij bieden een hoogwaardig alternatief voor de mainstream media.

  Café Weltschmerz is onafhankelijk en niet verbonden aan politieke, religieuze of commerciële partijen.


  Café Weltschmerz 

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Voor wie nog gelooft in het vaccineren moet zich nog maar eens bedenken want wist u dat ieder negatief gevolg van het nemen van het vaccin UW verantwoordelijkheid is? De fabrikant van het vaccin, nog de overheid is verantwoordelijk voor het experiment. Vraag u dan eens af waarom niemand anders dan uzelf verantwoordelijk is als het fout voor u uitpakt.
  Nu is het zo dat iedereen die sterft aan het vaccin te boek staat als zijnde overleden aan Corona.
  Duitsland onder het bewind van Hitler was minder erg voor haar inwoners als Nederland onder het bewind van Rutte.

  Een reactie posten